Magazin

Huso Pajić, autor knjige „Škola za bubnjeve“ ZNANJE NE ZNAČI NIŠTA UKOLIKO SE NE PODIJELI SA DRUGIMA

U muzičkim krugovima priznat i veoma poznat instrumentalista, dobar muzičar i drug jeste bubnjar Huso Pajić. Rođen je u Mostaru. No život ga doveo u Brezu gdje je 1968. godine započeo muzičku karijeru i svirajući sa brojnim muzičarima prošao sve faze od pop, rock, folk i druge muzike. Nema pjevača na prostoru bivše Jugoslvije sa kojim, na sceni, nije bio kao jedan od pratećih muzičara.

Huso Pajić
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Uporedo sa živm svirkama nije zapostavljao ni studijski rad te su zvuci njegovih bubnjeva ovjekovječeni na projektma brojnih pjevača i muzčkih grupa. Svirao je i u jednom od napoznatijih sastava „Akademik 6“ te postao dobitnik Estradne nagrade Bosne iHercegovine.

-Prve muzičke korake naučio sam od Marijana Jovčića i Dubravka Markovića, kaže Huso Pajić. Ćamil Glibo me naučio prvim notama a veliku zahvalnost na pomoći koju su mi pružili dugujem i Vlatku Pavliću, Slavku Brekalu, Ranku Bobanu, Senadu Galijaševiću, Midhi Duriću…. Omer Pobrić me naučio da sviram narodnu muziku i da spoznam vrijednosti naše traicionalne pjesme sevdalinke.

FOTO: OMOT VIDEO IZDANJA SKOLE ZA BUBNJEVE
FOTO: OMOT VIDEO IZDANJA SKOLE ZA BUBNJEVE

Autor je knjige „Škola za bubnjeve“ koja je dobila i svoje video izdanje. Ovo je bez sumnje prvi pokušaj jednog ovakvo renomiranog muzičara da svoje znanje pokloni mladima koji žele krenuti njegovim stopama.

-Znanje ma kakvo i ma koliko vrijedno bilo ne znači ništa ukoliko se ne podijeli sa drugima. Drago mi je da sam svoju zamisao uspio provesti u djelo te napisati knjigu o tome kako se sviraju bubnjevi. Na žalost, malo je društvene podrške ovakvom projektu koji bi se mogao naći kao udžbenik u muzičkim školama. No, ne predajem se. Činim sve da je prezentujem što većem broju onih koji u bubnjevima videmogućnost za svoju ličnu prezentaciju. Uspio sam da napravim i video izdanje ove knjige što će, onima koji ne vole puno da čitaju, pomoći da lakše ovladaju tajnama bubnjeva, kaže Huso Pajić. (E. M.)