Region

Hrvatska odbacuje optužbe Srbije

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ističe kako ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini

Gordan Grlić Radman
FOTO: BOSNAINFO

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH odbacuje navode o miješanju u unutarnje poslove Republike Srbije. Ističu kako je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu.

Pročitajte još

“Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU-u i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to”, stoji u priopćenju hrvatskog MVEP-a.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ističe kako ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome, prenosi HRT.

“Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, ističu u priopćenju.

Podsjetimo, Srbija je uputila prosvjednu notu Hrvatskoj zbog izjava šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “ruski trabant”, objavila je u nedjelju agencija Tanjug.

Te izjave “predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”, stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Prihvati notifikacije