Magazin

Hrskavo tijesto, kremasta vanilija - savršeni éclair

U pariškoj poslastičarnici, gdje je šećer umjetnost, a tijesto govori francuski, rađa se jedan od najnježnijih deserata na svijetu – éclair.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO PREPPY KITCHEN
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO PREPPY KITCHEN

Njegovo ime znači “munja”, ali ništa u ovom desertu nije naglo, osim emocije kad zagrizete. Hrskava korica i meka unutrašnjost ispunjena kremastom vanilijom, stvaraju simfoniju ukusa koja ne podnosi žurbu.

Francuska, 19. stoljeće

Prvi put napravljen u kuhinji Marie-Antoine Carêmea, pionira moderne francuske kuhinje. Ubrzo je osvojio vitrine najboljih pariških pâtisserie.

Glavni sastojci (10 porcija)

Tijesto (pâte à choux):

Voda – 125 ml

Maslac – 60 g

So – prstohvat

Šećer – 5 g

Glatko pšenično brašno – 75 g

Jaja – 2 kom (veličine M, cca 100 g)

Vanilija krema (crème pâtissière):Punomasno mlijeko – 250 mlVanilija mahuna – 1 kom (ili 1 kašikica čistog ekstrakta)Žumanjci – 3 kom (cca 60 g)Kristalni šećer – 60 gGustin (kukuruzni škrob) – 20 gMaslac – 30 g (sobne temperature)

Priprema u 2 koraka!

Pripremite tijesto i pecite

U loncu zagrijte vodu s maslacem. Umiješajte brašno dok ne dobijete glatku masu. Kad se ohladi, dodajte jaja jedno po jedno. Pomoću slastičarske vrećice formirajte duge trake i pecite na visokoj temperaturi dok ne postanu zlatno-hrskave.

Napunite pecivo

Skuhajte klasičnu crème pâtissière s pravom mahunom vanilije. Ohlađeni éclair prerežite ili probušite pa punite kremom.

Svaki zalogaj nosi u sebi melodiju Pariza – između prvog i zadnjeg sloja vanilije, čuje se zvuk Seine. Bon appétit!