Kultura

Hoće li Travnik imati Andrićevu ulicu?

Gotovo pet decenija prošlo je od smrti Ive Andrića. Pisca koji je rodni Travnik predstavio cijeloj Evropi. Njegova književna djela odisala su duhom vezirskog grada.

FOTO: RSE/RL
FOTO: RSE/RL

“Nikad niko u Travniku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje”, ovako je o svom rodnom gradu pisao Ivo Andrić. U njegovom životu uvijek je ovaj grad imao posebno mjesto. Je li Travnik njemu dao dovoljno mjesta? Mišljenja Travničana su podijeljena.

U vezirskom gradu ne postoji mnogo toga što upućuje da je ovdje rođen Ivo Andrić. Osim nekoliko skulptura u gradu i njegove rodne kuće.

Ista je kao muzeološki projekat podignuta 1974. godine. Godinu dana nakon njegove smrti, postala je memorijalni muzej. Iako se povremeno radilo na njenom održavanju, vrijeme je učinilo svoje. Njena rekonstrukcija počela je 2020. godine.

“Kad smo krenuli sa rekonstrukcijom, vidjeli smo da je u jako lošem stanju. Pretpostavljamo da bi za par godina bila dovedena u pitanje postojanost. Moguće da bi se i urušila. Prilično skupo je koštalo, blizu milion maraka”, kazao je Senad Beganovć, iz GS Tvornice mašina Travnik.

Jedna prostorija na spratu simboliše način života krajem 19. i početkom 20. vijeka. Druga je posvećena djelu Travnička hronika. Tu su i Andrićeve knjige na stranim jezicima, fotografije sa dodjele Nobelove nagrade. Mali hram pisca, koji i dalje intrigira hiljade turista.

“Dolaze nam turisti iz svih krajeva svijeta i mislim da je to negdje preko 15 hiljada godišnje posjetilaca. Tako da je ovo postao prostor koji zrači i privlači ne samo Travničane, nego i one sa strane”, kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Inicijativa iz 2008. godine da jedna od travničkih ulica ponese ime Ive Andrića, nije zaživjela. Politička situacija u ovom gradu posljednjih 15 godina je takva da dogovora nema ni kada je riječ o imenovanju ulica, navodi načelnik Kenan Dautović. Ali drugi koraci su pokrenuti.

“Priprema se ispred Gradske biblioteke Travnik jedna statua, jedna bista gdje će biti Andrić koji sjedi, bronzani vid figuriranja. Kad politika dozrije do tog momenta do kog treba mi ćemo riješiti, naravno da će imati Andrić ulicu”, kazao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.

Da se posljednjih godina intenzivnije radi na brendiranju travničkog pisca, mišljenja je Miroslav Matošević.

“Broj turista koji dolaze u Travnik i posjete Zavičajni muzej Travnik i depandans Rodna kuća Ive Andrića svake godine je sve veći i veći. Može se bolje, ali na neki način može se reći i da smo zadovoljni kako to ide s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo”, kazao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK za N1.

Prihvati notifikacije