Politika

HNSBiH oštro poručio: Hrvatima se neće nametati politički predstavnici

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine primio je k znanju presudu Europskoga suda za ljudska prava u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

FOTO: JABUKA.TV
FOTO: JABUKA.TV

U HNS-ovom saopštenju za javnost navodi se kako je podnositelj zahtjeva „dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, te se dodaje kako je Kovačević i sam priznao „da njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sustav“.

„Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom na to da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima“, smatraju u HNS-u.

HNS, navodi se dalje, ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda, te upozorava kako napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen europski put.

„Hrvatski narodni sabor smatra kako se sve odluke Ustavnoga suda BiH, kao i presude Europskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama i prestanku diskriminacije Židova, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava“, poručili su iz HNS-a.

U HNS-u smatraju kako pojedine interpretacije presude Kovačević protiv Bosne i Hercegovine i drugih presuda donesenih kao ishod političkoga aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba.

„Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Pozdravljamo navode Europskoga suda za ljudska prava da vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odlučiti koji je najbolji politički sustav i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava“, stoji na kraju saopštenja za javnost HNS-a BiH.

Prihvati notifikacije