Ekonomija

Hasičević: U određivanju marži vodili smo računa da su to strateški artikli

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević nakon sjednice Vlade Federacije BiH kazao je da je Odluka donesena u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a s ciljem zaštite životnog standarda građana.

Prilikom određivanja visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa da marža trgovaca može pokriti troškove poslovanja i osigurati im kontinuitet obavljanja djelatnosti, kao i da ne služi za ostavarenje ekstra profita trgovaca.

– Što se tiče visina ovih marži, zajedno s Federalnom upravom za inspekcijske poslove, travanj i svibanj su bili predmetno razdoblje kada smo ih kontrolirali i zauzeli smo se da uzmemo onda donje marže i da ih primijenimo u ovoj odluci – pojasnio je federalni ministar na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Mostaru. 

Kako je pojasnio ministar, prema toj Odluci, mjere neposredne kontrole cijena odnose se na proizvode u nadležnosti FBiH, županije, grada i općine, propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druga pravna i fizička lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i na malo.

Pravna i fizička lica obvezna su utvrditi i primjenjivati marže tako da one u veleprodaji i maloprodaji ne prelaze maksimalnu visinu marži u postotnom iznosu na nabavnu cijenu.

Ova obveza, prema današnjoj Odluci, odnosi se na pšenično brašno tip 550 (po kilogramu propisana je veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), zatim sve vrste kruha od pšeničnog brašna (cijeli ili narezani) po kilogramu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna sedam posto), mlijeko kravlje, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litru (veleprodajna marža tri posto, maloprodajna šest posto), kao i jestivo ulje suncokretovo po litru (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto). Tu su i šećer kristal bijeli, po kilogramu (veleprodajna marža četiri posto, maloprodajna osam posto), potom svježa konzumna jaja, po komadu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), kao i sve vrste svježeg mesa (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), te deterdženti za rublje u prahu po kilogramu i za suđe tečni po litru (veleprodajna marža osam posto, maloprodajna 12 posto).

– Tijekom određivanja ovih artikala vodili smo računa da su to strateški artikli i da probamo ispoštovati našu obvezu, a to je da je slobodno formiranje cijena i ustavno i zakonsko pravo tako da smo uz ostalo pokušali da odredimo osnovne strateške robe i da ih usuglasimo s onim robama koje su ujedno i predmet nabavke i eventualne intervencije Federalnog zavoda robnih rezervi – obrazložio je federalni ministar trgovine Odluku.

Prihvati notifikacije