Ekonomija

Hadžialjević: Energoinvest ne diktira cijenu gasa, već je odobravaju dva federalna ministarstva

Direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević danas je u odgovoru na jučerašnji tekst ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića istaknula da Energoinvest ne diktira cijenu prirodnog gasa, nego je odobravaju za to zadužena dva resorna ministarstva Vlade FBiH, na bazi detaljnog pregleda svih vezanih troškova koji se tiču uvoza prirodnog gasa, a koje im Energoinvest detaljno prezentira.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Hadžialjević tvrdi da su česti i neosnovani napadi i klevete vezano za poslove Energoinvesta sa prirodnom gasom, s razlogom, stalna opsesija Almira Bečarevića, jer on dobro zna sa koje adrese mu prijeti najveća opasnost za otkrivanje njegovih višemilionskih „marifetluka“ s mađarskim transporterom FGSZ, a o čemu će se, kako navodi, čuti uskoro kada dođe presuda arbitražnog tribunala iz Ciriha.

-Paušalne i ničim dokazane tvrdnje se naravno ne demantuju niti je Almir Bečarević osoba kojoj bi Energoinvest trebao polagati račune o svojim poslovnim bilansima, i činjenici da je u prvom polugodištu ove godine uspješno okončao dva projekta u Tanzaniji i ostvario značajnu dobit – naglasila je Hadžialjević.

Kazala je da treba znati da Energoinvest ne prodaje gas direktno potrošačima u Kantonu Sarajevo, te da je valjda logično da ih Energoinvest ne može ni „pljačkati“.

-Potrošači gas kupuju od prodavca Sarajevogas ili posredno putem Toplana Kantona Sarajevo. Otvaranje ove teme može jasno pokazati da je Energoinvest u prethodna tri kvartala smanjio cijenu gasa prema Sarajevogasu, a time i Toplanama Kantona Sarajevo za ukupno 37,4 posto, što je daleko više nego što su ta dva kantonalna preduzeća smanjili cijene građanima, što svaki građanin sam može provjeriti na bazi računa koje plaća Sarajevogasu i Toplanama. Kada se zna da su ta dva kantonalna preduzeća, nažalost, u neposrednoj nadležnosti Almira Bečarevića, onda je tek jasno sa kakvom nemoralnom zamjenom teza pokušava da barata Bečarević – navela je Hadžialjević.

Podsjetila je da je Energoinvest najveći poslovni i ekonomski domet ove zemlje ikada, i da se ne može i ne smije olako optuživati i pljuvati.

-Stoga, upućujem apel svim učesnicima u političkim procesima, s obzirom da nije bilo nepoznato ko je Almir Bečarević i kakve prethodne ‘karijerne’ i ‘moralne’ karakteristike posjeduje. Nedopustivo je da on i ljudi slični njemu bivaju postavljani na važne javne funkcije, te da im se omogući neograničen i uz to potpuno nekontrolisan i neprovjeren pristup medijima u BiH. Također, molba i apel za medije i portale čiji posao i potrebu za aktuelnostima a posebno senzacijama razumijem, ali je minimalno nužno provjeriti valjanost navoda kao i kredibilnost osobe koja ih iznosi – poručila je Hadžialjević, saopćeno je iz Energoinvesta.

Prihvati notifikacije