Svijet

Guterres: Nemilosrdno izraelsko bombardovanje Gaze dočekala je gromoglasna tišina Vijeća

Poručio je da neće odustati od poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi.

rat u ukrajini
FOTO: EPA-EFE/ANDRONIKI CHRISTODOULOU / POOL

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozvao je u nedjelju na humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze usred izraelskog bombardovanja palestinske enklave, javlja Anadolu.

Govoreći na Forumu u Dohi, Guterres je kritikovao “zvučnu tišinu” Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa sukobom u Gazi navodeći da su potrebne radikalne reforme u globalnoj finansijskoj strukturi Vijeća.

Rekao je da su autoritet i kredibilitet Vijeća sigurnosti UN-a potkopani njegovim neuspjehom da zatraži prekid vatre u Gazi.

Poručio je da neće odustati od poziva na humanitarni prekid vatre u Gazi.

“Užasne napade Hamasa 7. oktobra, praćene nemilosrdnim izraelskim bombardovanjem Gaze, dočekala je gromoglasna tišina Vijeća. Kašnjenje ima cijenu, autoritet i kredibilitet Vijeća su ozbiljno narušeni i rezolucija se ne provodi”, rekao je Guterres.

Guterres je podvukao da “nema efikasne zaštite civila u Gazi”.

“Broj civilnih žrtava u Gazi u tako kratkom periodu je potpuno bez presedana”, rekao je on, napominjući da je “zdravstveni sistem u kolapsu”.

Guterres je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a “da izvrši pritisak da se spriječi humanitarna katastrofa”.

Takođe je ponovio svoj “apel za proglašenje humanitarnog primirja”.

“Nažalost, Vijeće sigurnosti to nije učinilo, ali to ga ne čini manje potrebnim, tako da mogu obećati da neću odustati”, rekao je Guterres.

Ističući da ne postoji efikasna zaštita za civile u Pojasu Gaze, Guterres je dodao da je broj žrtava na neviđenom nivou.

SAD je u petak stavio veto na rezoluciju koju su iznijeli UAE i koju je podržalo više od 90 država članica. Bilo je 13 glasova za, dok je Velika Britanija bila suzdržana.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 17.997 palestinskih civila.

​​​​​​​Guterres je govorio i o podjelama u Vijeću navodeći postoje podjele među stalnim članicama Kinom, Francuskom, Rusijom, Velikom Britanijom i SAD-om.

Napominjući da podjele u vijeću “podrivaju rješenja od Ukrajine do Mijanmara i Bliskog istoka”, Guterres je rekao:

“Potreban nam je ozbiljan napor da se globalne strukture ažuriraju, na osnovu Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, na osnovu jednakost i solidarnost”.

Guterres se u Dohi dotakao i klimatskih promjena navodeći da su uprkos obavezama o klimatskim promjenama, emisije na vrhuncu svih vremena, a razlog tome su fosilna goriva.

Naglasio je da je potrebno više odlučnosti kako bi se smanjile svjetske emisije stakleničkih plinova.

Podsjećajući da se lideri na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP28) moraju dogovoriti o značajnom smanjenju emisija u skladu s ciljem od 1,5 stepeni, Guterres je pozvao kompanije za fosilna goriva i njihove pristalice da predvode revoluciju obnovljive energije.