Region

Guardian: Šta rade Dodik, Milanović i Orban? Situacija nije dobra, nimalo

Zoran Milanović se otvoreno svrstao na stranu Putina

FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA
FOTO: IGOR KUPLJENIK/EPA

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kritizirao je zapadne zemlje zbog opskrbe Ukrajine tenkovima i drugim oružjem te poručio da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine, piše danas britanski list The Guardian.

List piše da je Milanović u razgovoru s novinarima u Zagrebu rekao da je “protiv slanja bilo kakvog oružja” u Ukrajinu te da opskrba Ukrajine oružjem samo produžuje rat.

Navode i Milanovićevu izjavu da je vojna potpora Ukrajini duboko nemoralna jer nema rješenja za rat, kao i da bi dolazak njemačkih tenkova u Ukrajinu samo poslužio za približavanje Rusije Kini.

Citirali su i Milanovićevu izjavu o Krimu, crnomorskom poluostrvu koji je Rusija zauzela i pripojila 2014. godine: “Jasno je da Krim više nikada neće biti dio Ukrajine.”

“Uskladio se s Orbanom i Dodikom”

“Milanović je zauzeo stav protiv EU otkako je 2019. izabran kao lijevi i liberalni kandidat, a svoju je politiku uskladio s politikom mađarskog premijera Viktora Orbana i secesionističkog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika”, piše The Guardian.

U tekstu se navodi i da je predsjednička funkcija u Hrvatskoj uglavnom ceremonijalna, ali da je Milanović formalno vrhovni zapovjednik oružanih snaga.

“Posljednjih mjeseci otvoreno se protivio pristupanju Finske i Švedske NATO-u, kao i obuci ukrajinskih trupa u Hrvatskoj u sklopu pomoći EU toj ugroženoj zemlji”, piše The Guardian.

Prihvati notifikacije