Sarajevo

GSS - Stanica Sarajevo organizirala prvi sastanak sa budućim kandidatima za nove članove

Gorska služba spašavanja - Stanica Sarajevo organizirala je prvi sastanak sa budućim kandidatima nakon završenog konkursa za prijem novih članova.

FOTO: GSS - STANICA SARAJEVO
FOTO: GSS - STANICA SARAJEVO

Konkurs, edukacija i prijem novih članova se provodi kroz projekat pod nazivom “Mladi spasioci” u sklopu programa ReLOaD2.

Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD2 je utemeljen na pozitivnim iskustvima projekta Jačanje lokalne demokratije i služi kao primjer dobre prakse koja je ponuđena kao model za korištenje širom zapadnog Balkana.

Projekat “Mladi spasioci” provodi Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo kao organizacija civilnog društva, u partnerstvu sa lokalnom samoupravom, Općinom Centar Sarajevo.

Pročitajte još

Program ReLOaD2 će unaprijediti finansijske mehanizme putem kojih će općine transparentno finansirati organizacije civilnog društva i zajedno sa njima implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, kako bi se poboljšale usluge prema građanima u lokalnim zajednicima.

Kroz projekat “Mladi spasioci” podstiču se mladi da budu aktivni sudionici u svojoj zajednici volontiranjem u GSS – Stanica Sarajevo. Projekat će omogućiti stučnu obuku za najmanje deset novih članova GSS – Stanica Sarajevo koji će biti aktivni na teritoriji općine Centar i šire završetkom programa.

Sveukupni cilj projekta je doprinijeti unapređenju sistema zaštite i spašavanja kroz povećanje broja raspoloživih stručno osposobljenih i opremljenih mladih spasilaca koji mogu intervenirati prilikom nesreće ili vanredne situacije i spašavati građane Općine Centar i šire.

Projekat traje od aprila do novembra ove godine sa ukupnim budžetom od 33.000 KM, saopćeno je iz GSS – Stanica Sarajevo.