BiH

Grlić Radman: Hrvati su opstali uprkos Bleiburgu

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je u nedjelju u Stocu da su Hrvati u toj zemlji opstali uprkos brojnim kalvarijama poput Bleiburga i križnih puteva i izrazio očekivanje da će ostvariti punu jednakopravnost.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kao izaslanik hrvatske vlade Grlić Radman je sudjelovao na komemoraciji za žrtve bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

“Ovdje su bile pune jame, rupe u koje su bacani civili bez optužnice, bez suda. Ovdje svjedočimo o jednom zločinu nad ljudima koji su iz osvete i mržnje bili dovedeni, mučeni, zlostavljani i ubijeni”, rekao je ministar novinarima u mjestu Radimlji kod Stoca.

Dodao je kako su Hrvati u BiH uprkos svemu opstali i da im danas niko ne može oduzeti pravo na dom i zavičaj.

“Treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, nikada više ne ponovi”

“Sada na ovim prostorima demokratije i novog međunarodnog poretka, treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. svjetskog rata, nikada više ne ponovi”, istaknuo je.

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio očekivanje da će sunarodnjaci u potpunosti ostvariti jednakopravnost.

“Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je ovoga tjedna komentirao komemoraciju rekavši da se “ne smije koristiti za umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tokom Drugog svjetskog rata”. Također je rekao kako je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo.

Prihvati notifikacije