Život

Sezona grijanja uskoro počinje: Pripremite radijatore, evo nekoliko savjeta

Stručnjaci savjetuju da se radijatori čiste barem jednom godišnje. Čim upalite radijatore, oni počinju da sakupljaju velike količine prašine, kod nekih čišćenje i održavanje nije jednostavno, a posebno kada se radi o rebrastim.

FOTO: ILUSTRACIJA / BOBATOO.CO.UK
FOTO: ILUSTRACIJA / BOBATOO.CO.UK

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je da koristite posebne četke predviđene za tu svrhu, a spoljne površine treba da održavate blagim sredstvima koja neće da ih oštete.

Ukoliko nemate posebne četke, najlakše je da ih očistite uz pomoć usisivača ili fena. Ako su vaši radijatori izrađeni od posebnih materijala koji zahtijevaju specijalno održavanje, to bi trebalo da bude naglašeno u uputstvima. Dekorativni radijatori ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje jer se sastoje od različitih materijala. Važno je da budete oprezni sa vrstom materijala koji koristite za čišćenje radijatora, izbjegavajte one abrazivne jer mogu da oštete površinu radijatora.

Ako na vašim radijatorima postoje tvrdokorne mrlje, ostavite tečnost za prskanje nekoliko minuta duže i obrišite je energično krpom ili spužvom dok ne vidite da ste uklonili sve mrlje.

Ukoliko ste pušač, nikotin lako prianja na tople predmete i polako pretvara materijal u blago žutu boju. Ako je to slučaj s vašim radijatorima, možda ćete morati da koristite sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje takvih mrlja.

Prije početka sezone grijanja neophodno je da na radijatorima ispustite vazduh koji ometa njihovo pravilno funkcionisanje. Takođe, radijatore koji se ne koriste redovno treba da postavite na minimalnu temperaturu da se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja, piše Oslobođenje.

Prihvati notifikacije