Sarajevo

Gradsko vijeće usvojilo zaključak o podnošenju krivičnih prijava protiv negatora genocida

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na prijedlog vijećnice Alme Čengić (SDA), usvojeni su zaključci o podnošenju krivičnih prijava protiv odgovornih institucija, nevladinih organizacija ali i pojedinaca koji su učestvovali u obilježavanju neustavnog praznika entiteta Republike Srpske.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Krivične prijave će obuhvatiti i ona lica, udruženja i institucije koje insistiraju na održavanju spomen-ploče posvećene ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

Vijećnica Čengić je naglasila da je ovaj korak uslijedio nakon što Ured visokog predstavnika (OHR) nije poduzeo nikakve značajne korake da zaustavi neustavnu proslavu kao ni ukloni spornu spomen-ploču.

– Vladavina prava je nešto za što, vjerujem, postoji široki konsenzus predstavnika svih političkih subjekata u ovom vijeću, te je odlika koja prati i sve koalicione sporazume u zadnjem periodu. Sekundarno smatram da je i dužnost svih institucija u Bosni i Hercegovini pa i Ureda visokog predstavnika koji je kako zakonodavac tako i instrument njegovog provođenja da doprinesu procesu jačanja pravne države – istaknula je Čengić.

Upozorila je javnost da se u spomenutim slučajevima “radi o apsolutnom negiranju svih žrtava agresije na našu domovinu, slavljenju presuđenih zločinaca, negiranju pravnog poretka kao i mišljenja Venecijanske komisije, ali i svih međunarodnih sudova”. 

Gradsko vijeće je usvojilo spomenute zaključke te zatražilo od gradonačelnice da htino i bez odlaganja pristupi podnošenju krivičnih prijava uime Grada Sarajeva, a po osnovu kršenja članova 145a i 239 Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji tretiraju neprovođenje presuda Ustavnog suda, ali i negiranje genocida, saopćeno je.

Prihvati notifikacije