BiH

Građani BiH žele da njihova država postane članica Europske unije: U Federaciji njih preko 90 posto, a u RS…

Uvjerljiva većina građana Bosne i Hercegovine još uvijek želi da ta zemlja postane članicom Evropske unije, no postotak onih koji to podupiru u blagom je padu, rezultati su istraživanja provedenog za potrebe podataka europske integracije, koje djeluje pri Vijeću ministara BiH.

FOTO: ILUSTRACIJA/FACEBOOK
FOTO: ILUSTRACIJA/FACEBOOK

Istraživanje, provedeno u 2022. godini na uzorku od 1.200 ispitanika, pokazalo je kako bi u tom trenutku 77.4 posto građana BiH na referendumu glasalo za ulazak u EU.

Pritom je potpora članstvu u EU među ispitanicima u Federaciji BiH veća od 90 posto, no u Republici Srpskoj taj je postotak znatno niži i iznosi tek 54.5 posto.

Građani BiH žele u EU zbog jamstva trajnog mira, političke stabilnosti, slobode kretanja

Kao glavne razloge potpore članstvu u EU ispitanici u BiH navode garancija trajnog mira i političke stabilnosti, manje granica i slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala te poštivanje zakona i propisa.

Protivnici evropskih integracija kao glavni razlog za takvo opredjeljenje navode to što znaju da će biti puno veći troškovi života, veći porezi, zabrane raznih običaja kao i mnoge druge zabrane koje bi se pojavile dolaskom Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu.

Prihvati notifikacije