Život

Građani BiH od juna će moći putovati na Maldive za 200 KM u jednom smjeru

Ujedinjeni Arapski Emirati za državljane Bosne i Hercegovine ukidaju vize od juna 2023. godine. Za građane koji su imali praksu da putuju u ove države to je dobra vijest. Neće više morati da izdvajaju novac za vize. Posebne prednosti ova odluka imat će oni koji često putuju preko ovih država.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Jedan od onih koji često putuju je travel blogger Abdulmelik Pehlić iz Velike Kladuše. Svoja iskustva sa putovanja i savjete svakodnevno dijeli na TikTok. Za njega je ovo fantastična vijesti, a koliko i šta će znači za građane naše zemlje kaže zavisi isključivo od njih samih.

“Za neke, vrijednost ovog dogovora biće u jeftinijem i fleksibilnijem turističkom odlasku u Ujedinjene Arapske Emirate. Drugima će ovo možda biti prilika da u toku dozvoljenog boravka traže prilike u polju zaposlenja, za neke će to biti jednostavniji način ugovaranja biznisa i projekata koji bi na kraju mogli ići na korist i samoj državi”, istakao je Abdulmelik za Akta.ba.

Njemu bezvizni režim sa UAE znači mnogo, jer mu pruža mogućnost da jeftino odleti u bilo koju državu svijeta.

“Kao neko ko dosta svoga vremena provodi putujući i planirajući putovanja, bezvizni režim sa UAE, zbog aerodroma u Abu Dhabiju, koji inače pruža more prilika jeftinih letova, a dosta dobro je povezan sa Sarajevom, značit će otvaranje vrata prema cijelom svijetu”, pojasnio je.

Prema posljednjim informacijama turistička viza koja je najpopularnija viza za UAE, trenutno košta 250 KM. Ona  funkcioniše na bazi jednog ulaska i boravka do 30 dana.

Pehlić kaže da postoje neke jeftinije tranzitne vize, koje su poprilično siva i rizična zona, pa sa njima agencije u BiH i ne rade. Za njega lično, ukidanje vize u svrhu posjećivanja samih Emirata i ne nosi neku težinu.

“Kao što sam već spomenuo, aerodrom u Abu Dhabiju, koji je jako dobro povezan sa Sarajevom, nudi ogroman broj jeftinih letova prema cijelom svijetu. Pa ćete tako u neke zemlje za koje bi vas letovi koštali na stotine i hiljade konvertibilnih maraka, sada moći putovati i do deset puta jeftinije. Razlog mog neiskorištavanja ove prilike bio je upravo proces viziranja, obzirom da bih pri svakom putovanju iz Abu Dhabija morao izvaditi turističku vizu, pa bi me tako za putovanje u jedan Uzbekistan npr. aviokarta koštala 80 KM, a UAE viza u svrhu tranzita, tri puta toliko”, pojasnio je.

Jeftina putovanja

Pored samih Ujedinjenih Arapskih Emirata, u koje se sada može i za 70 KM niskobudžetnim aviokompanijama, najpopularnija destinacija na koju ćemo moći jeftinije putovati jesu Maldivi.

Melik se nedavno vratio sa Maldiva na koje je otputovao u vlastitom aranžmanu.

“Dosadašnja najjeftinija varijanta posjećivanja ovog raja na zemlji bila je letjeti sa FlyDubai-em iz Sarajeva, let koji  košta preko 1000 KM. Sada ćemo, koristeći usluge niskobudžetne aviokompanije Wizzair, iz Sarajeva, preko Abu Dhabija, pa do Malea, put na Maldive biti u mogućnosti platiti po cijeni od čak 200 KM u jednom smjeru”, ispričao je za Akta.ba.

Pored Maldiva, tu su i Oman, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrain, Armenija, Azerbejdžan itd.

“Otvaraju nam se i vrata srednjeg i dalekog istoka, tačnije Bangladeša, Indije, Kine i mnogih drugih zemalja”, dodao je.

Viziranje proces kojeg se mnogi plaše

Proces viziranja ne mora uvijek biti težak ističe ovaj travel blogger. Pojašnjava da neke države su lakše od drugih, ali je to definitivno proces kojeg se plaše mnogi, pa tako ni “travel bloggerima” nije drag. Iz tog razloga, u svojim počecima je birao isključivo zemlje za koje mu nije trebala viza.

“U 33 zemlje, na 3 kontinenta koliko sam prošao, samo sam za Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Saudijsku Arabiju ulazio u standardni proces viziranja. Za one koji se prvi put susreću sa procesom vađenja turističkih viza, preporučio bih im korištenje usluga neke od agencija za viziranje u Sarajevu. Ja sam najviše surađivao sa ekipom iz Green Travel-a”, kazao je.

Svaki bilateralni ugovor koji rezultira ukidanjem viznog režima sa nekom od država svijeta dobro dođe, pa su tako ovakvi ugovori i odluke jedna jako lijepa vijest, poručio je Abdulmelik.