Kultura

Govor oskarovca izazvao aplauz: Oteli ste naše jevrejstvo okupacijom Gaze (VIDEO)

Reditelj Jonathan Glazer, osvajač Oscara za Najbolji strani igrani film "The Zone of Interest", održao je antiratni govor u kojem je osudio agresiju na Gazu i dehumanizaciju ljudi.

 Jonathan Glazer
FOTO: EPA-EFE/ALLISON DINNER

U svom govoru nakon dobijenog priznanja američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, reditelj, inače Jevrej, povukao je paralelu između njegovog filma koji govori o Holokaustu i trenutnih dešavanja u palestinskoj enklavi Gaza gdje Izrael vrši ratne zločine.

Pročitajte još

“Pogledajte šta su tada radili, ili bolje rečeno – pogledajte šta radimo sada. Naš film pokazuje kuda vodi dehumanizacija, u najgorem slučaju. Ona je oblikovala svu našu prošlost i sadašnjost. Trenutno stojimo ovdje kao ljudi koji pobijaju svoje jevrejstvo i holokaust, koji su oteti okupacijom, što je dovelo do sukoba za toliko nevinih ljudi.

Bilo da su žrtve 7. oktobra u Izraelu ili tekućeg napada na Gazu, sve žrtve ove dehumanizacije, kako da se odupremo? Aleksandra Bystron-Kolodziejczyk, djevojka koja blista u filmu (The Zone of Interest), kao i u životu, izabrala je to. Ovo posvećujem njenom sjećanju i njenom otporu. Hvala ti”, zaključio je Glazer svoj govor uz gromoglasni aplauz u dvorani Dolby Theatre u Hollywoodu, Los Angeles, prenosi N1.

Inače, Jonathan Glazer (26. mart 1965.) engleski je filmski reditelj i scenarista. Karijeru je započeo u pozorištu prije nego što je prešao u film, režirajući ostarenja “Sexy Beast” (2000.), “Birth” (2004.), “Under the Skin” (2013.) i “The Zone of Interest” (2023.)