Gorica Dodik potpuno izgubila kontrolu. Svugdje vidi urotu protiv Srba

Kći Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS, pozvala je na progon sarajevskih glumaca (SARTR) koji su došli na gostovanje s nagrađivanom predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda", nastalom po tekstu hrvatskog pisca Ivora Martinića.

FOTO: GORICA DODIK/TWITTER
FOTO: GORICA DODIK/TWITTER

SARTR je u Banju Luku pozvan kako bi tamo učestvovao na regionalnom kazališnom festivalu Teatar fest, a Gorici Dodik zasmetalo je što sarajevsko kazalište uopće dolazi na taj festival.

Predstavu Moj sin samo malo sporije hoda ove je sezone u Sarajevu postavio hrvatski redatelj Ivan Plazibat, a ranije je gostovala na Marulićevim danima u Splitu te na 28. izdanju riječkih Malih scena, gdje je dobila tri nagrade.

“HOĆE LI DOĆI U BANJU LUKU S RATNIM ZASTAVAMA?”

U nedjelju SARTR s ovom predstavom gostuje i u zagrebačkom Kerempuhu na Danima satire Fadila Hadžića. Gorica Dodik nije komentirala predstavu, ali je ustvrdila kako je samo postojanje SARTR-a provokacija usmjerena protiv Srba.

Dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno kazalište Republike Srpske na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL s ratnim zastavama?” napisala je Dodik u prvoj objavi.

Odmah nakon toga entitetski javni servis RTRS kako javlja Hina, koji je pod Dodikovom kontrolom i služi kao glasilo njegovog režima, uskratio medijsko pokroviteljstvo Teatar festu.

U obrazloženju objavljenom u petak ponovili su gotovo identičnu argumentaciju koju je koristila Gorica Dodik. Naveli su kako im je neprihvatljivo gostovanje SARTR-a u Banjoj Luci jer je riječ o kazalištu utemeljenom 1992. godine, odnosno, kako je navedeno na mrežnoj stranici pozorišta, u razdoblju opsade Sarajeva, i to kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

Na RTRS-u smatraju kako SARTR zapravo tim opisom aludira na srpsku agresiju pa im je to poslužilo kao opravdanje da bojkotiraju festival.

VRIJEĐALA I PROSTAČILA

Kad je skandal procurio u javnost, ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom punom uvreda i prostota.

Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila podršku koju je očekivala, sada je javnost u Banjoj Luci optužila da “šuti kao p…” i čeka da se koplja slome na nekome “ko smije iznijeti svoje”.

“Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice itekako postoje – napisala je kći predsjednika bh. entiteta RS.

Direktorica SARTR-a Maja Salkić odbila je komentirati ove poruke.

Prihvati notifikacije