Kultura

Gore od Marvelsa: Kinopromašaj za “Panem” prequel

Američka kinematografija je u krizi.

FOTO: CONSTANTIN FILM
FOTO: CONSTANTIN FILM

Nakon “Čuda”, “Balade o pticama pjevicama i zmijama” takođe ne ispunjavaju očekivanja: samo 44 miliona dolara blagajne u SAD-u.

Nakon Marvelsa (47 miliona), “Balada o pticama pjevicama i zmijama”, prequel za “Igre gladi”, sada je pravi kinopromašaj: najgori početak serije.

Posljednji film “Flaming Wrath Part 2” sa Jennifer Lawrence je 2015. koštao 102 miliona dolara. Drugi dio serije od četiri dijela, “Catching Fire”, čak je prodan u 158 miliona u 2013. Ukupno su filmovi “Panem” zaradili preko 3 milijarde dolara – i 61 relevantnu nagradu.

Film počinje 64 godine prije prvog dijela: izmučen glađu i siromaštvom, Coriolanus Snow (Tom Blyth), budući diktator, prijavljuje se za 10. Igre gladi nakon smrti svojih roditelja i dodjeljuje mu se Lucy Gray (Rachel Zegler).Prisilno partnerstvo se pretvara u nježnu ljubav. Sporedne uloge su također vrhunske, uključujući Violu Davis (režiser igre), Petera Dinklagea (dekan) i Jasona Schwartzmana (moderator). Ali ni oni ne mogu da spriječe flop.

Američka kinematografija je generalno u krizi: od “Barbie” (162 miliona dolara), nijedan film u SAD-u nije prešao granicu od 100 miliona dolara na početku. Čak ni film turneje Taylor Swift “Eras” (92 miliona). Stvari idu još nizbrdo za The Marvels. U drugom vikendu zaradio je samo 9 miliona dolara u SAD-u. “Balada o pticama pjevicama i zmijama” je u opasnosti od sličnog pada.

Prihvati notifikacije