BiH

Goražde: Nastavljena kampanja 'Poštuj život, ne oružje'

U okviru kampanje „Poštuj život, ne oružje“, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde danas su razgovarali sa građanima i dijelili edukativne letke.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Šef Odsjeka za kriminalističke istrage MUP-a BPK Amel Džebo napominje da je kampanja započeta u sepotembru prošle godine te da je poseban akcenat na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime se sprječavaju tragični slučajevi, dok se neodgovornim vlasništvom dovode u opasnost svi u njegovoj blizini.

– Kampanja se sastoji iz tri cjeline, prva se odnosila na temu femicida i sve što je u uskoj vezi s njim o čemu su građani informisani putem medija, druga se tila odgovornog držanja legalnog oružja u domaćinstvu i treći segment koji je započeo prije dvije sedmice se odnosi na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja – precizirao je Džebo.

U kampanji učestvuje svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Osim u Goraždu, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a održani su u Sarajevu, Konjicu, Brčkom, Travniku, Bihaću, Foči, a bit će organizirani i u Tešnju, Tomislavgradu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH.

Kampanja “Poštuj život, ne oružje” podržana je kroz projekat „Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH“, koji finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.

Prihvati notifikacije