BiH

Godišnja konferencija o obuci Oružanih snaga BiH

Cilj konferencije je bio sagledavanje nivoa obučenosti  komandi i jedinica Oružanih snaga BiH u 2023. godini.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Konferenciji su prisustvovali zamjenik ministra odbrane gospodin Slaven Galić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević sa zamjenicima brigadnim generalom Tomom Kolendom i brigadnim generalom Mirsadom Ahmićem, komandant KP OS BiH brigadni general Zdravko Rezo i njegov zamjenik Jasmin Čajić, komandant OK OS BiH za operacije brigadir Nebojša Bošnjak, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, k-dant EUFOR-a generalmajor Laslo Štic, predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasade SAD-a u BiH, komandanti brigada OK OS BiH i podređenih komandi Komande za podršku OS BiH.

Cilj konferencije je bio sagledavanje nivoa obučenosti  komandi i jedinica Oružanih snaga BiH u 2023. godini, uz fokus na analizu rezultata individualne i kolektivne obuke, te identifikovanje problema i izazova sa kojima su se Oružane snage BiH suočavale tokom realizacije obuke, ali i na viziju buduće obuke utemeljenoj na sistemu naučenih lekcija.

Zamjenik ministra odbrane Slaven Galić u svom obraćanju naglasio je značaj nastavka planske obuke. Istakao je značaj učešća naših pripadnika u međunarodnim aktivnostima kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Odabir kandidata za obuku je ključan za uspjeh. Također je istakao i potrebu za analizom eventualne potrebe izmjene procedura kojima je ova oblast definisana. Zamjenik Galić se zahvalio NATO štabu Sarajevo i EUFOR-u na velikom doprinosu u pogledu razvoja procesa obuke OS BiH.

U svom uvodnom obraćanju Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević naglasio je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, uprkos problemima, svojim entuzijazmom, profesionalizmom i zalaganjem, doprinijeli da se obuka u 2023. godini realizuje na profesionalan način.

Pročitajte još

„I u protekloj godini, nažalost kao i u niz prethodnih, nismo bili oslobođeni izazova vezanih za kašnjenja u nabavkama zahtjevanih resursa kao i angažovanju pojedinaca i jedinica na operativnim obavezama i zadacima koji nemaju karakter obuke“, rekao je general Knežević. „Posebno želim naglasiti da smo zajedničkim naporom u 2023. godini uspiješno realizovali vježbu „TRENUTNI ODGOVOR 23“, a koja je planiranana na način da omogući implementaciju procedura ocjenjivanja jedinica deklarisanih kroz Program program ocjenjivanja operativnih sposobnosti“, dodao je.

Pored velikog broja događaja obuke za 2024. godinu general Knežević je poseban akcenat dao na vježbu vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 24-4“ kao i na kondiciranje dostignutog nivoa obučenosti i statusa „BORBENO SPREMNI“, bataljonske grupe lake pješadije, voda VP i voda EOD u pripremi za ocjenjivanje koje nam predstoji 2026. godine.

Prisutnima na konferenciji obratili su se i zamjenici NZŠ generali Tomo Kolenda i Mirsad Ahmić, komandant KP OS BiH general Zdravko Rezo i zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadir Nebojša Bošnjak, kao i glavni podoficir OS BiH zastavnik I klase Mario Bagarić.

Na kraju konferencije doneseni su prijedlozi za unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, kao i daljnjeg razvoja sistema upravljanja obukom i edukacijom u Oružanim snagama BiH.