Magazin

Genijalno: Amsterdam našao genijalan način da odvrati problematične turiste od posjete

Grad Amsterdam dosjetio se kako da odvrati problematične turiste od posjete ovom gradu. 

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Grad Amsterdam pokušava da odvrati problematične turiste pomoću online-kviza, koji uključuje pitanja da li bi posjetioci želeli da kupe kokain ili da istražuju centar grada sa džointom u ruci, nakon čega dobijaju odgovore da su te aktivnosti zabranjene. 

Pročitajte još

To je najnoviji pokušaj grada da suzbije problematične turiste nakon što je zabranio pušenje marihuane u centru i ograničio rad barova do dva sata noću. 

Ko odgovori pozitivno na pitanja da li želi da kupi kokain i da drži džoint, kao i da li želi posjetu prostitutkama uz pomoć vodiča, dobija odmah odgovor da više ne postoje te mogućnosti i da je to sve zabranjeno. 

Online-kviz, koji je pokrenula gradska opština prošlog mjeseca, uskoro će biti dostupan na italijanskom, francuskom, španskom i holandskom jeziku, a ima cilj da pokaže kako su mnoge aktivnosti koje turisti dovode u vezu sa Amsterdamom zapravo protiv pravila i da ih na taj način odvrati od putovanja prije nego što rezervišu letove. 

Budući turisti koji na Google-u traže podatke o “kafiću u Amsterdamu”, ili “kvartu crvenih fenjera u Amsterdamu” doći će do kviza preko servisa Google Ads. 

Instaliranje kviza koštalo je najmanje 165.000 eura, a djelimično ga je finansiralo holandsko Ministarstvo pravde. 

Broj turista u Amsterdamu povećan je prošle godine za 21 posto, na devet miliona, uprkos nastojanjima da se smanji broj posjetilaca problematičnog ponašanja.