Svijet

Gates: Radije bih platio za vakcine, nego za putovanje na Mars

Milijarder Bill Gates je izjavio da bi radije platio za vakcine, nego za putovanje na Mars. Ne misli da je dobro trošiti novac za putovanje na spomenutu planetu. Govorio je i o tome zašto je predmet teorija zavjere.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

U izjavi za BBC je obrazložio zašto tako misli, odnosno zašto ne troši novac za kolonizaciju drugih planeta, kao što to čine multimilijarderi Elon Musk i Jeff Bezos.

“Zapravo je vrlo skupo ići na Mars. Možete kupiti vakcine protiv malih boginja i za 1.000 dolara spasiti život jedne osobe”, kazao je.

Suosnivač kompanije Microsoft očekuje da će vještačka inteligencija prilično dramatično promijeniti čovječanstvo. Prema njegovim riječima, vještačka inteligencija će pomoći da se razmotre medicinska i naučna pitanja. Osim toga, ukazao je da će doprinijeti povećanju produktivnosti.

Komentarisao je i to što se tokom pandemije koronavirusa našao u središtu teorija zavjere.

“Nisam to očekivao (misleći na tvrdnje da je profitirao od koronavirusa ili da je on krivac za koronavirus). Tokom pandemije bile su desetine miliona poruka da sam to namjerno izazvao ili da imam nadzor nad ljudima. Istina je da se bavim vakcinama, ali da bih spasio živote”, napomenuo je Gates.

Pretpostavlja da se iza zavjese, kako je kazao, traži babaroga – previše pojednostavljeno objašnjenje. Poručio je da je zlonamjernost mnogo lakše razumjeti od biologije.

Prihvati notifikacije