BiH

Gasal Vražalica: SDP je gurnuo prst u oko onima koji se bore protiv nasilja

FOTO: FACEBOOK/MAJA GASAL
FOTO: FACEBOOK/MAJA GASAL

U četiri bh. grada obilježen je osmomartovski marš žena u organizaciji udruženja civilnog društva. Isti dan, stigao je prijedlog SDP-a za ministra kulture i sporta u Vladi KS za koji su žene koje su taj dan marširale, a dan nakon protestovale ispred zgrade centrale ove stranke kazale da je “prst u oko svima koji se bore za ženska ljudska prava, protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i protiv nasilja u porodici”. Maja Gasal Vražalica, direktorica Akademije za žene, kazala je za N1 kako su učesnice protesta protiv imenovanja Kenan Magode doživjele linč i upućeno im je niz uvreda.

Zašto SDP ne poštuje svoj etički kodeks?

“SDP je baš na taj dan stavio prst u oko svima prijedlogom kandidata za kojeg se opravdano sumnja, a javno su objavljeni natpisi njegove bivše supruge, da je osoba koju i Općinski sud kvalifikuje kao nasilnu osobu. Izrečena mu je zabrana prilaska u trajanju od godinu dana, a da bi se ova mjera dobila moraju prethoditi istraživanja slučaja, medicinski nalazi itd. I za sve one koji se u javnosti svrstavaju na onu ili ovu stranu, mi koje smo se oglasile i izašle 9. marta ispred centrale SDP-a se personalno ne svrstavamo ni na jednu stranu nego branimo princip – da je partija koja se javno oglasi da ima nultu toleranciju spram bilo kojeg oblika nasilja, koja u svom etičkom kodeksu kaže da se ne može razmatrati kandidat za kojeg postoje indicije da mu je moralni kredibilitet narušen, predloži ovo. Mi se pozivamo na to. Zašto SDP ne poštuje to?”, upitala je Gasal Vražalica.

“Pad žena”

Istakla je kako je poražavajuće što “dana šute članice SDP-a koje baštine AFŽ”.

“Pale su žene 8. marta za bitke muškog ega, muškog kruga koji se prebacuje s pozicije na poziciju. Mi koje se borimo, kvalificirane smo kao nenormalne, nezaposlene ženturače koje od dosade ne znaju šta će. Takve poruke smo dobijale. Nisu to više botovi već ljudi s imenom i prezimenom. Pozivam sve da pročitaju Atlantsku inicijativu i preporuke za vođenje procesa u pravosuđu po pitanju nasilja u porodici i vide da kada se odustane od optužbe ili povuče iskaz žrtve nasilja, da je to njeno zakonsko pravo. Međunarodne preporuke su da kada dođe do suda i dođe policija na vrata, obaveza psihologa je da upozna žrtvu da ima zakonsko pravo da odustane od svjedočenja jer su to traumatizirane osobe. Naši sudovi i pravosuđe još uči kako voditi procese nasilja u porodici. Odustajanje ne bi trebalo da umanji mogućnost ili indiciju da je tu bilo nasilja u porodici. Svi koji su osuđivali žrtvu nasilja prijedloga kandidata za ministra kulture i sporta neka se upoznaju sa zakonima i konvencijama”, poručila je.

Navodi kako slučaj Magode nije prvi.

“Imamo Zukana Heleza koji se ne tereti za nasilje u porodici već obračun u kafani. Imate Stašu Košarca čija je bivša supruga isto javno govorila. U drugim partijama imate pedofila u srednjoj školi pa se postavlja pitanje ko ga je poslao na plaćeno odsustvo tokom postupka. Ništa se ne dešava po tom pitanju, ali se dešava da partije staju iza takvih kandidata i da mi kao pojedinci i pojedinke smo nemoćne jer oni drže sistem”, navela je Gasal Vražalica.

“Muk Trojke”

Komentirajući napade na novinare i novi zakon kojim se kleveta kriminalizira u RS, kazala je kako “građani posustaju i sve nas je manje i manje”.

“Ostali smo na polju borbe na društvenim mrežama i medijima koji nam daju prostor. Ako vam neko u najavi zakona, novinare nazove spodobama i kaže da su oni izvršili vandalski čin nad svojim automobilima, postavlja se pitanje a li će tužilaštvo i sudstvo azista postupati tako da će primijeniti zakon i na onog ko ga je kreirao ako ga krši? Tu je i muk koalicijskih partnera, mislim na Trojku, koja kaže da se Dodik promijenio i tvrde da će se sa svojim partnerima koji su 20 i kusur godina sa SDA bili na vlasti, zbog njih promijeniti. Meni se postavlja pitanje gdje su oni da reaguju. Je li ovo put ka EU i evropski standardi? BiH u kojoj su ugušena ljudska prava nije zemlja u kojoj bi htjela živjeti”, zaključila je.