Retrovizor

Frida Kahlo - Jedinstvena diva sa kistom i cigaretom, ikona ženskog otpora

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderon, intrigantna žena i slikarica, rođena je 6. jula 1907. u vlastitom domu ”Plava kuća” u predgrađu Mexico Cityja.

Frida Kahlo.*gelatin silver print.*Oct. 16 / 1932
FOTO: GUILLERMO KAHLO / WIKIPEDIJA

Sama Frida tvrdila je kako je rođena 7. jula 1910. zbog pokretanja Meksičke revolucije iste godine.

Željela je da se početak njenog života povezuju s početkom modernog Meksika.Bila je neko bez straha da iskaže svoje političke i seksualne stavove, bez dileme kako će živjeti svoj život ostala je vječna inspiracija i ostavila nam je životne lekcije koje što prije treba da usvojimo.

Njen život započeo je s boli koja je kasnije bila čest motiv njenih slika, nastalih kao posljedica skraćivanja mučnog vremena prikovanosti za krevet. Nije se stidjela svojih nedostataka i gorke sudbine, bila je ponosna, prkosna i sopstveni nedostatak pretvorila je u prednost. Prezirаlа je pokаzivаnje bilo kаkve slаbosti i nikаd nije plаkаlа. “Nisam bolesna, samo sam slomljena”, napisala je u svom dnevniku i dodala “Hvala životu i što mogu da ga živim sve dok je u meni snage da slikam”.

Sa šest godina preboljela je dječju paralizu dobivši trajne posljedice deformacije stopala i stanjene noge što je kao adolescentica skrivala hlačama, a kasnije dugim suknjama nadahnutim meksikanskim narodnim nošnjama koje su, zajedno sa spojenim obrvama, postale njezin zaštitni znak.

Frida, sa svojim čuvenim obrvama, ružom za usne, koloritnom odjećom i neobičnim nakitom, bila je netipično atraktivna, posebna, drugačija i upamćena. Iako je bila kritikovana zbog svog ekscentričnog izgleda, ni u jednom trenutku nije pomislila da posluša većinu i prilagodi im se. Ova umjetnica je na svojim autopotretima naglašavala svoje obrve i na taj način poručila svijetu “Nemojte pokušavati da me mijenjate, to je dio mene”!