Svijet

Francuski poljoprivrednici pripremaju Macronu 'tešku dobrodošlicu' na sajmu farmi

Francuski farmeri su se u petak vratili na ulice Pariza, upozoravajući predsjednika Emmanuela Macrona da treba očekivati tešku dobrodošlicu kada u subotu otvori veliku izložbu farmi, usred ljutnje zbog troškova, birokracije i zelenih propisa.

farmeri francuska štrajk
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
Ilustracija

Desetine traktora su se dokotrljale u francusku prestonicu, glasno trubeći. Jedan traktor nosio je natpis na kojem je pisalo: “Macrone, siješ sjeme za oluju pazi šta žanješ.”

Poljoprivrednici protestiraju širom Evrope, pozivajući na bolji prihod, manje birokratije i osuđujući nelojalnu konkurenciju jeftine ukrajinske robe kako bi pomogli u ratnim naporima Kijeva.

Francuski farmeri su ranije ovog mjeseca uglavnom obustavili proteste koji su uključivali blokiranje autoputeva i odlaganje stajnjaka ispred javnih zgrada nakon što je premijer Gabriel Attal obećao nove mjere vrijedne 400 miliona eura.

Ali protesti su nastavljeni ove sedmice kako bi se izvršio pritisak na vladu da im više pomogne i ispuni obećanja, uoči sajma farmi u Parizu, velikog događaja u Francuskoj, koji privlači oko 600.000 posjetilaca tokom devet dana. Neki farmeri će pokušati da spriječe predsjednika (Macrona) da uđe na sajam. A ako uđe, ometaće mu šetnju – rekao je za Reuters Jean Lefevre, koji je član FNSEA, najvećeg francuskog sindikata poljoprivrednika.

Na sajmu će Macrona čekati traktori i oko 2.000 farmera, rekao je Lefevre.

Prihvati notifikacije