Svijet

Francuski i ruski ministar razgovarali prvi put nakon oktobra 2022.

Ministri odbrane Francuske i Rusije održali su u srijedu rijetke telefonske razgovore, što je njihov prvi takav kontakt od oktobra 2022. godine, razgovarajući o napadu u Moskvi za koji je odgovornost preuzela Islamska država i ratu Rusije protiv Ukrajine, saopćio je Pariz.

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Francuski ministar odbrane Sébastien Lecornu rekao je ruskom kolegi Sergeju Šojguu da je Francuska uvijek bila spremna da se suoči sa “terorizmom” i da je spremna na “pojačanu razmjenu u cilju što efikasnije borbe protiv ove prijetnje”, navodi se u saopćenju francuskog ministarstva odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da su “radikalni islamisti” izveli krvavi napad na koncertni prostor u Moskvi u kojem su poginule najmanje 144 osobe, ali je sugerirao da su povezani s Ukrajinom.

Pročitajte još

Lecornu je rekao da Francuska nema informacije o uspostavljanju veze sa Ukrajinom, pozivajući Moskvu da “zaustavi svaku instrumentalizaciju” napada, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Ministar je također bezrezervno osudio agresorski rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini – navodi se u saopćenju.

Francuska će nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je to potrebno u njenoj borbi za slobodu i suverenitet, kako bi donijela mir i sigurnost na evropski kontinent – dodaje se u saopćenju.