Francuska slavi "heroja ruksaka": Henri je otjerao sirijskog kasapina

Zemlja traži odgovore nakon napada nožem na četvero male djece i dvoje odraslih na igralištu u istočnoj Francuskoj.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

Hrabar čovjek suočio se sa Sirijcem.

Napadač je u četvrtak ujutro nožem napao četvero djece od 22 mjeseca do tri godine u gradu Annecy na istoku Francuske. Djeca iz Francuske, Holandije i Velike Britanije dolazila su na klinike u Genevi i Grenobleu. On je također povrijedio dvije odrasle osobe prije nego što su ga snage sigurnosti savladale i uhapsile.

Mladić sa dva ranca hrabro se suočio sa napadačem. Svojim rancem kao zaštitnim štitom, “heroj ranca” je odgurnuo počinioca od bespomoćne djece.

Hrabri spasilac se zove Henri, 24-godišnji muškarac. Bio je vođa izviđača i dolazi iz pobožne katoličke porodice. U posljednjih nekoliko sedmica krenuo je na duhovno putovanje do veličanstvenih katedrala Francuske kako bi pronašao “svoje unutrašnje misli”. Njegov Instagram nalog “le chant des cathedrales” bio je njegovo mjesto inspiracije. Tamo je dijelio kršćanske poruke i pustio svoje sljedbenike da učestvuju u njegovom duhovnom putovanju.

Pravosuđe istražuje Sirijca zbog pokušaja ubistva. Njegovi motivi su još nepoznati. “Pokušavamo razumjeti njegov motiv”, rekla je tužiteljica Line Bonnet-Mathis. Istražitelji za sada nisu vidjeli teroristički motiv. Muškarac vjerovatno nije bio ni pod uticajem alkohola ili droge, a počinilac će biti psihološki ispitan i saslušan u petak ujutro, piše oe24.

Prihvati notifikacije