Život

FOTO / Istanbul pruža jedinstvena iskustva za solo putnike

Rangiran kao jedna od najboljih destinacija u Evropi za solo putnike, Istanbul nudi širok spektar aktivnosti i doživljaja za posjetioce koji putuju sami.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Zahvaljujući svojoj beskrajnoj raznolikosti i gostoljubivoj atmosferi, Istanbul je ugodna, živopisna destinacija koju preporučuju mnoge svjetski poznate putničke publikacije za 2024. godinu. Obiljem muzeja, spomenika, posebnih izložbi, slikovitih ulica, luksuznih hotela, restorana nagrađenih Michelinovim zvjezdicama i ekskluzivnim shopping destinacijama, ova kozmopolitska metropola mami posjetioce da istraže grad samostalno.

Pročitajte još

Ako ste prvi put u Istanbulu – jedinom gradu na svijetu koji se prostire na dva kontinenta – započnite svoje istraživanje na historijskom poluostrvu. Ovo područje obiluje brojnim spomenicima, uključujući veličanstvenu Aja Sofiju (Ayasofya) i Baziliku Cisternu (Yerebatan Sarnici), kao i Topkapi palatu (Topkapi Sarayi) i Plavu džamiju (Sultanahmet Camii).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Arheološki muzej Istanbula (İstanbul Arkeoloji Müzesi), smješten u vrtu kompleksa Topkapi, nezaobilazna je stanica za sve znatiželjnike o arheološkoj baštini Turkiye. Naravno, putovanje u Istanbul ne bi bilo potpuno bez posjete legendarnom Velikom bazaru (Kapalıçarşı), starom vijekovima. Slično tome, Bazar začina (Mısır Çarşısı) u Eminonu nudi jedinstveno iskustvo kupovine u historijskom ambijentu.

Nakon što probate – i možda kupite – razne začine, biljne čajeve, suho voće i povrće ili druge delicije na bazaru, možete se ukrcati na brod na obližnjem terminalu za trajekte i započeti vožnju Bosforom, gdje će vas dočekati legendarne znamenitosti, uključujući Djevojačku kulu (Kız Kulesi), prvu, od mnogih znamenitosti koje će vas očarati duž Bosfora.

Zamislite da sletite u Karakoy, poznatu turističku destinaciju koja očarava svojim muzejima, modernoj luci za kruzere – Galataport Istanbul, te tržnim centrom na otvorenom.

Tu se nalazi i Muzej moderne umjetnosti Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi). Prvi je to muzej za modernu i savremenu umjetnost koji je projektovao čuveni arhitekta Renzo Piano. Nakon istraživanja kolekcija u ovom muzeju, možete prošetati do Muzeja slikarstva i vajarstva u Istanbulu (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), prvog i najsveobuhvatnijeg muzeja likovnih umjetnosti u Turkiye.

Napuštajući Karakoy, uputite se ka Galata distriktu, poznatom po elegantnim buticima, te se popnite na Galata kulu (Galata Kulesi).

Odatle ćete uživati u panoramskom pogledu na Istanbul s tornja, a zatim se uputite prema Istiklalu, najpoznatijoj ulici grada. Na Istiklalu, osjetite puls grada dok se vozite legendarnim crvenim tramvajem ili šetate duž ove živahne ulice koja je okružena historijskim hanovima, crkvama i drugim elegantnim zgradama zaustavljajući se na turskoj kafi u nekom od poznatih kafića. Također, tradicionalna turska kupatila (hamami) u Karakoy, Sultanahmetu, Cagaloglu, Beyoglu i Besiktasu pružaju savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u nezaboravnim doživljajima.

Sa svojom bogatom i gostoljubivom gastronomskom scenom Istanbul je savršeno odredište za solo putovanja. Dok istražujete grad, primijetit ćete kako kultura hrane i pića oblikuje svakodnevni život. Istanbul obuhvata raznolika kulinarska iskustva, od ulične hrane do tradicionalnih taverni i restorana s Michelinovim zvjezdicama. Mnogi od uglednih restorana u gradu, kojima upravljaju žene šefovi kuhinje, nude klasične i inovativne interpretacije internacionalnih jela te hiljadama godina stare recepte Anatolije.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO:
FOTO:

Na evropskoj obali Bosfora, možete uživati u ekskluzivnim ribljim restoranima duž poteza Kurucesme, Arnavutkoy, Bebek i Sariyer, gdje možete uživati u obilju morskih plodova i regionalnih predjela.

Ako tražite tipičnu uličnu hranu, pronaći ćete bogatu ponudu ukusa od kokoreča, donera i pečenog krumpira (kumpir) do prženih ili punjenih dagnji u Taksimu i Besiktasu, na evropskoj strani, te na tržnici u Kadikoyu na anadolskoj strani.

Na posljetku, možete planirati putovanje u Istanbul i kreirati svoju vlastitu priču o putovanju dok istražujete i otkrivate bogatstva koja nudi ovaj izvanredni grad.

Prihvati notifikacije