BiH

Forto, Mahmuzić i Badnjević "objavili rat" protiv CIPS-ove prijavnice

Održana je konferencija ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte i direktora Agencije za identifikacione dokumente BiH i Agencije za bankarstvo FBiH Almira Badnjevića i Jasmina Mahmuzića o primjeni propisa u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Forto je direktno objavio rat CIPS-u.

“Od polovine 2024. građani FBiH neće morati donositi CIPS prijavu u bilo koju banku. Probat ćemo isto uraditi u RS. Pozivam opštine, kantone i entitete da se jave da i njima ukinemo CIPS prijavu. Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno”, poručio je Forto.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Jasmin Mahmuzić direktor Agencije za bankarstvo je istakao da je Cipsov papir problem i klijentina i bankama.

“Ljudi moraju uzeti slobodan dan da izvade ovaj dokument i tako svake godine”, kazao je Mahmuzić.

Forto, Mahmuzić i Badnjević složili su se da su za ukidanje CIPS-ove prijavnice i kako će raditi na tome. Naglasili su kako je ovo samo jedan papir, ali da je korak prema potpunoj digitalizaciji.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podsjetimo, CIPS je engleska skraćenica za termin Citizens Identity Protection System (Sistem zaštite identiteta građana), a postala je vrlo uvriježena u našem govoru kada se spominje prijava prebivališta. Pogotovo jer je tzv. CIPS prijava potrebna za sve moguće i nemoguće: od banke do škole i telekoma…

Prijava prebivališta vadi se u općini u kojoj ste prijavljeni, negdje u Pošti, a negdje u MUP-u. Ukoliko se prijavljujete na novu adresu, imate rok od 15 dana da se javite nadležnom organu.

Nadležni organi za prijavu i odjavu prebivališta i boravišta državljana BiH, za izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša državljanima BiH su kantonalni MUP-ovi u Federaciji BiH, enitetski MUP u RS-u, te Javni registar u Brčko distriktu.

Prihvati notifikacije