Ekonomija

Forto i Nishio: BiH je od zemlje korisnice pomoći postala donator Svjetske banke

Vrijeme je da na osnovu jasnih ekonomskih parametara promijenimo način razmišljanja i očekivanja da smo i dalje zemlja koja za ključne razvojne projekte očekuje donatorska sredstva. Vrijeme je da se okrenemo vlastitim kapacitetima, evropskim i međunarodnim fondovima i grantovima koje koriste razvijene zemlje Evrope i svijeta - naveo je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto tokom sastanka sa Akihikom Nishiom, potpredsjednikom za razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke.

FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH
FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH

Pročitajte još

Zajednički je zaključeno kako je navedeni napredak Bosne i Hercegovine pokazatelj ekonomskog napretka naše zemlje. Nishio je naglasio kako je Bosna i Hercegovina uspjela da od zemlje korisnice pomoći postane zemlja donator Međunarodne donatorske asocijacije (IDA), a time i svojevrstan simbol uspjeha među članicama IDA-e.

Bosna i Hercegovina i Svjetska banka će u julu zajedno obilježiti 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru, jednog u nizu projekata kroz koje je Svjetska banka u poslijeratnom periodu u BiH investirala oko tri milijarde dolara.

Sastanak je održan u Washingtonu u okviru proljetnog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci, saopćeno je iz Ministarstva.