Kultura

Film bh. scenaristice Elme Tataragić je makedonski kandidat za Oscara

Film "Najsretniji čovjek na svijetu" u režiji Teone S. Mitevske, a po scenariju bh. scenaristice Elme Tataragić, ovogodišnji je kandidat za Oscara za najbolji međunarodni film ispred Sjeverne Makedonije.

FOTO: FACEBOOK
FOTO: FACEBOOK

Film donosi priču o ženi koja odlazi da upozna muškarca svog života, a zapravo upoznaje svoga neprijatelja. U filmu se miješa humor s tugom, ozbiljni i lagani sadržaj, sve do samoga razrješenja, u kojem su likovi ponovo primorani da se vrate u ratne događaje, koji se sada miješaju sa današnjicom.

Uloge u filmu ostvarili su Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Labina Mitevska, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović, a bosanskohercegovački producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće Pro.ba.

Film “Najsretniji čovjek na svijetu” podržali su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a nakon premijere u Veneciji, film je prikazan u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Prihvati notifikacije