Svijet

Fico dobio doživotno obezbjeđenje

Vlada Slovačke odobrila je paket mjera za osiguranje bezbjednosti vladinih zvaničnika, uključujući doživotnu ličnu bezbjednost bivših predsjednika, premijera i predsjednika parlamenta, poslije nedavnog atentata na premijera Roberta Fica.

Premijer Slovačke Robert Fico
FOTO: SCREENSHOT/ YOUTUBE

“Po završetku svojih funkcija, policija će osigurati doživotnu ličnu bezbjednost predsjednicima Slovačke, kao i predsjednicima parlamenata i šefovima vlada, koji su obavljali svoje funkcije najmanje dva puna mandata”, navodi se u relevantnom dokumentu.

Osim toga, nove mjere zabranjuju masovne demonstracije u blizini kancelarije predsjednika, zgrada u kojima se održavaju sjednice vlade i privatnih rezidencija slovačkih političara. U dokumentu se navodi da će, takođe, biti pojačane mjere bezbjednosti lidera opozicionih frakcija u slovačkom parlamentu, prenosi Srna.

Pročitajte još

Fico je napadnut 15. maja kada je naoružani muškarac u njega ispalio više metaka iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristalice nakon sastanka kabineta u gradu Handlova.

Naoružani napadač je optužen za pokušaj ubistva s predumišljajem. Slovački političari opisali su napad kao “politički motivisan” pokušaj ubistva.