Politika

Fejzić: Treba nam novi aprilski paket, bez toga ne možemo...

O evropskom putu BiH u emisiji Rezime govorili su Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH i Elvis Fejzić, profesor na Odsjeku politologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Govoreći o današnjim posjetama evropskih zvaničnika, Fejzić kaže da smo ‘mi na svjetskoj mapi jedna mala država, postsocijalističkog tipa koja ima puno svojih političkih i ekonomskih problema, tako da ove posjete uvijek dobro dođu’.

„One su ohrabrujuće. Danas smo čuli i puno optimističnih izjava kada je u pitanju naš integracijski put. Mada nema baš puno usvojenih zakona. Neki od ovih zakona koji su uslovljavajući za otvaranje pregovora su u parlamentarnoj proceduri, ovo je neki dodatni podstrek koji unosi dodatnu nadu da će u možda toku ove sedmice biti usvojen zakon o sprečavanju sukoba interesa“, smatra Fejzić.

Plakalo ističe da su poruke koje smo danas čuli – važne.

Pročitajte još

„Mi smo zemlja koja je i u tranziciji i doživjeli smo mnogo toga negativnog u prošlosti. I kretanje ka EU i primanje visokih delegacija kao što su ministri vanjskih poslova Austrije i Italije, večeras i Njemačke, je svakako nešto što je pozitivno. Ali ne treba nam samo to biti odrednica da smo nešto uspjeli. To jeste otprilike neki klub zemalja koji je godinama naklonjen integrisanju BiH unutar EU. Imamo mi i unutar EU zemalja koje nisu baš pozitivno nastrojene prema procesu evropskih integracija BiH. ne zbog toga što se BiH ne želi vidjeti unutar EU, već zbog toga što se traži sprovedba Acquisa i provedba onih reformi koje EU zahtijeva. Te reforme mi nekada malo olako doživljavamo, kao da je neko to nama napisao tek tako da bismo mi dobili neku kvačicu. Suština je da se zakoni usvoje, da bi se poboljšao generalno sistem unutar BiH“, kaže on.

Fejzić je naglasio da je evidentno da postoje neki pozitivni signali iz EU.

„Ono što se meni ne sviđa je da mi tako važne političare, posebno kada govorimo o njemačkoj ministrici Annaleni Baerbock, barem kada je u pitanju dio naših važnih političara, dočekujemo u jednom negativnom ozračju, s nekim komentarima koje im ne bi trebali upućivati, ipak se radi o prijateljskim državama. Njemačka je važna država“, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje šta je bh. vlast demonstrirala kada je riječ o evropskoj budućnosti zemlje, Plakalo je ocijenio da ‘sve ovo što imamo su neke najave za ono što će uslijediti’.

„Cijenim da je postignut napredak, ako kompariramo ovo aktuelno Vijeće ministara s onim prethodnim, onda moramo priznati da se ovdje puno više radi. Ali je ozračje potpuno drugačije. Mi smo imali blokirano prethodno Vijeće ministara odlukom bivšeg visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona BiH u domenu negiranja genocida i ratnih zločina, odnosno imali smo blokadu institucija BiH od strane predstavnika iz RS. Nezahvalno je komparirati prethodno s ovim Vijećem ministara. Volio bih da su zaista svi iskreni kada je u pitanju evropska opredijeljenost“, poručio je Plakalo.

Fejzić smatra kako se ‘neka relaksacija političkih odnosa može osjetiti’.

„Sama relaksacija koju nam nude lideri Trojke jeste ohrabrujuća, ali nije dovoljna. Često ovo htijenje koje iznose, unutarstranačke dogovore, pregovore, koji su uglavnom vaninstitucionalni, korespondira s nekim kompromisnim odlučivanjem, gdje su oni prinuđeni da prave neke ustupke – što nije dobro. Bojim se kada oni moraju praviti neke ustupke, to nije dobro za opći interes države BiH. Oni nemaju puno modaliteta kako da pridobiju druge dvije strane s obzirom na to da je etnokratija naša sudbina. Nije važno ko je vlast, mi ne možemo iz tog ustavno-političkog okvira izaći“, podvukao je on.

Plakalo također navodi da je apsurdno da mi od Evropske komisije zahtijevamo kada ćemo započeti pregovarački proces.

„To je ta retorika jeftinih političkih poena koja se konstantno iznosi u javnost, predstavljajući državni establišment kao vrlo kredibilan i kao da smo mi vrlo važni pa ćemo mi EU nešto postaviti za uvjet – nismo. Previše mislimo da mi utječemo na velike zemlje i procese. To treba izbjegavati i mijenjati“, njegovo je mišljenje.

On je dodao:

„Koliko ja imam informacije, mi ćemo dobiti pregovarački status u 2024. Pitanje je hoćemo li ga dobiti u martu jer moramo da ispunimo ova dva zakona koja su pred BiH. Ne vidim nijedan razlog zašto bi nam to neko dao ako to ne ispunimo. Suština nije da uđete u EU, a da ne implementirate evropsku pravnu stečevinu. Ako želimo da uredimo društvo, onda moramo primijeniti evropske normative“.

Ako dobijemo pregovarački status, to će puno više biti rezultat komplicirane geopolitičke situacije, kategoričan je Fejzić.

„Mi smo puno puta dobili neku pozitivnu poruku. Ključni lideri evropskih zemalja puno više razmišljaju kako spriječiti širenje ruskog utjecaja“, kazao je pa dodao:

„Da se ne lažemo, mi vidimo da stranke Trojke i HDZ imaju deklarativno opredjeljenje kada je u pitanju evropski put, ali tu ima puno kalkulacija, sve ovo prerasta u političko mučenje. Ta vlast ne može na duge staze rješavati ključna pitanja po normalnoj, ubrzanoj proceduri. Trojka iz reaktivne pozicije treba da uđe u aktivnu poziciju i status, i treba da otvore jedno široko pitanje ustavnih korektura. Treba nam novi aprilski paket, bez toga ne možemo udahnuti novi život političkim institucijama ove države“.

Potpuno je nebitno ko je u vlasti, uvijek imamo iste probleme, zaključio je Fejzić.