Politika

Federalni Dom naroda dobio novo rukovodstvo

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH izglasali su danas rukovodstvo ovog doma.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjedavajući je Tomislav Martinović (HDZ BiH), a potpredsjedavajući Slađan Ilić (SDP) i Izen Hajdarević (NIP).

Burnu raspravu izazvala je situacija u kojoj po prvi put nije prihvaćen prijedlog Kluba Bošnjaka a koji je u ovom sazivu za potpredsjedavajuću predložio Aidu Obuću (SDA), već je prihvaćen prijedlog pojedinca Nezima Alagića (NIP).

Prije izglasavanja rukovodstva mnogi delegati javili su se za riječ.

– Jedan čovjek nasuprot Kluba Bošnjaka. Ovo ruši suštinu Doma.

Ovo zadire u suštinu, degradira Klub Bošnjaka i preko toga bošnjački narod. Pitanje je gdje je kraj – kazao je Muamer Zukić (SDA) predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, prenosi Faktor.

Govorila je i delegatkinja Aida Obuća (SDA).

– Kao poštivaoci evropskih vrijednosti imate priliku da u rukovodstvu Doma naroda birate ženu ali ni to se neće ispoštovati.

Žao mi je što sjednica nije svečanog karaktera, da izaberemo i ispoštujemo što predlaže Klub Hrvata za predsjedavajućeg, Klub Srba za dopredsjedavajućeg i Bošnjaka za dopredsjedavajuću – kazala je Obuća.

Za riječ je javio i delegat Igor Stojanović (SDP BiH), predsjednik Kluba Srba, uputivši kritiku delegatima SDA, predsjedniku Kluba Bošnjaka, te zatraživši da skrate raspravu i da se pređe na glasanje.

Sugerisao im je ukoliko se smatraju oštećenim da se žale.

Kazao je kako se u prošlom mandatu Doma naroda dogodilo da nije prihvaćen prijedlog Kluba Srba za dopredsjedavajućeg već je prihvaćen prijedlog pojedinca iz reda Srba.

Replicirao je Haris Zahiragić iz SDA, upitavši Stojanovića odakle mu ideja da šefu Kluba Bošnjaka govori koliko će diskutovati.

– Ovaj put ste pokušali, a svaki drugi put ćemo to smatrati zlonamjernim – poručio je Zahiragić.

Tokom izglasavanja rukovodstva za Tomislava Martinovića je glasalo 67 delegata, za Slađana Ilića 65 delegata, dok su za Aidu Obuću glasalo 24 delegata a 50 je bilo suzdržano.

Za Izena Hajdarevića glasalo je 50 delegata, 11 je bilo suzdržanih, a 15 protiv.

Martinović se zahvalio na glasovima.

– Zahvaljujem se na izboru i ukazanom povjerenju za vršenje ove vrlo odgovorne dužnosti.

Nadam se da ću opravdati povjerenje, da ćemo uraditi ono što od nas očekuju građani a to je da krenemo reformskim putem, kako bi bilo što manje onih koji odlaze a što više onih koji ostaju – rekao je Martinović.

Prihvati notifikacije