Ekonomija

Farmeri TK spremni za proteste: Stotine traktora će doći u Tuzlu!

O detaljima protesta, kako navode, obavijestit će javnost u narednih nekoliko dana, a ukoliko do tada Vlada TK nešto ne podzume, iduće sedmice mehanizacijom će blokirati Tuzlu.

FOTO: AGROKLUB
FOTO: AGROKLUB

“Farmeri s područja Tuzlanskog kantona spremni su sutra na ceste istjerati stotine traktora i blokirati grad”, ovom rečenicom obratio nam se ogorčeni poljoprivredni proizvođač s područja TK, zamolivši da zbog situacije u kojoj su se našli govori pod uvjetom anonimnosti (identitet poznat redakciji).

Kako nam pojašnjava, u momentu poziva u društvu je s još nekoliko kolega. Iz različitih su sektora poljoprivrede, a svi u istim problemima -dugovanja se gomilaju, a poticaja nema.

Šesti mjesec, a programa nema

Naime, na području Tuzlanskog kantona još nije usvojen Program novčanih podrški za 2024. godinu, no, poljoprivrednici kažu da su “dobili nezvaničnu informaciju kako se u nacrtu ovog dokumenta navodi da će mljekari, peradari i pčelari ostati bez premija”.

“Spremamo masovne proteste, oko 500 traktora stići će na ulice Tuzle iz svih dijelova kantona. Ove proizvodnje su strateške, a ostaju bez značajnih sredstava. Već naredne sedmice mogu očekivati traktore u gradu”, kaže naš sagovornik.

O detaljima protesta, kako navode, obavijestit će javnost u narednih nekoliko dana, a ukoliko do tada Vlada TK nešto ne podzume, iduće sedmice mehanizacijom će blokirati Tuzlu, piše Agroklub.

“Već je šesti mjesec, završavaju se agrorokovi. Mi što treba sada da razgovaramo o 2025-oj godini, nemamo program ni za ovu. Poznavajući našu administraciju juni će proći programa neće biti”, zaključuju na kraju.

Ministar šuti

Podsjetimo, usjeve na području Tuzlanskog kantona je proteklih sedmica u nekoliko navrata pogodilo nevrijeme, a posljednje prije dva dana kada su u Kalesiji zabilježene velike štete. Tim povodom kontaktirali smo i resornog ministra Fedahiju Ahmetovića koji nije odgovarao na naše pozive niti poruke, pa samim tim je izostao i njegov komentar o nedonošenju programa novčanih podrški i najavljenih protesta.

Treba napomenuti da su na području TK proljetna sjetva potvrdila trend smanjenja zasijanih površina. Ove godine sjetvene površine smanjene su za 2.791 hektar. Pad proizvodnje je kontinuiran od 2021. godine.