Svijet

Fajon: "Humanitarna pomoć Gazi se mora nastaviti"

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon izjavila je da je potrebno nastaviti dostavljati humanitarnu pomoć Gazi.

FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fajon je uoči nezvaničnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Evropske unije (EU) u Briselu kazala da je važno nastaviti slati pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA).

Pročitajte još

Istakla je da neće prestati finansirati UNRWA-u.

“Humanitarna pomoć Gazi se mora nastaviti”, rekla je Fajon.

Istakla je da će se na sastanku razgovarati i o odnosima sa Afrikom i Turkiye.

“Turkiye je važan strateški partner EU-a”. kazala je.

Financiran dobrovoljnim prilozima država članica UN-a, UNRWA je glavna organizacija koja pruža humanitarnu pomoć kao što su hrana, zdravstvo, obrazovanje i utočište palestinskim izbjeglicama od kada je započela svoje aktivnosti 1950. godine.

Agencija danas pruža podršku za 5,9 miliona palestinskih izbjeglica.

Dok UNRWA pokušava zaliječiti palestinske rane gotovo 74 godine, Izrael je u više navrata gađao objekte organizacije, a tone hrane i lijekova su uništene.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je hitnu istragu o navodima izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA-e bilo umiješano u napade 7. oktobra. UNRWA je također pokrenula istragu o optužbama Izraela.

Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Island, Australija, Velika Britanija, Holandija, SAD, Francuska, Austrija, Japan i Estonija objavile su da su odlučile privremeno obustaviti financijsku podršku UNRWA-i.

S druge strane, Norveška, Irska i Španija najavile su nastavak podrške UNRWA-i.