BiH

Evropski parlament usvojio Rezoluciju: Uvesti sankcije Miloradu Dodiku!

Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje.

FOTO: EPA-EFE/RONALD WITTEK
FOTO: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim “destabilizujućim akterima” u Bosni i Hercegovini, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

Tom Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo, javlja N1.

“Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom,” navodi se u toj Rezoluciji.

Pročitajte još

“Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi,” dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o spoljnoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”.

Prihvati notifikacije