Svijet

Evropska unija postigla dogovor o deblokiranju reforme zračnog saobraćaja

Evropska unija u srijedu je postigla dogovor o deblokiranju reforme zračnog saobraćaja, u pokušaju da se uvede red u mozaik propisa o zračnom prostoru koji je kriv za hronična kašnjenja i nepotrebne emisije štetnih gasova širom Evrope.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Belgijsko predsjedništvo EU saopćilo je u srijedu da su pregovarači iz predsjedništva Evropskog vijeća i Evropskog parlamenta postigli privremeni sporazum o reformi „jedinstvenog evropskog neba“, s ciljem povećanja kapaciteta, smanjenja troškova i povećanja prilagodljivosti sistema kontrole letenja, a istovremeno pokušavaju da smanje uticaj avijacije na životnu sredinu.

Dogovor je uslijedio nakon decenija otezanja, političkih podjela i sindikalnog protivljenja, i još treba da ga odobre vijeće i Evropski parlament. Sporazum će omogućiti veliki napredak u smanjenju emisija CO2 iz sektora avijacije, a državama članicama također će pružiti više sredstava za ograničavanje smetnji uzrokovanih aeronautičkim aktivnostima – kazao je Georges Gilkinet, belgijski ministar za mobilnost.

Prema sporazumu, države članice uspostavit će nacionalna nadzorna tijela za procjenu strukture kontrole letenja i finansijske održivosti.

Države članice mogu spojiti funkcije ekonomskog i sigurnosnog nadzora u istom administrativnom entitetu, smanjujući birokratiju i usklađujući se sa zajedničkim organizacijskim modelima.

Nova uredba podstaći će upotrebu najefikasnijeg rutiranja i povećanu upotrebu alternativnih čistih pogonskih tehnologija, omogućaujući menadžeru mreže zračnog saobraćaja Eurocontrolu da održivije i efikasnije koristi zračni prostor, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.