BiH

Evo koliko iznose studentske stipendije u Zeničko-dobojskom kantonu

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je danas odluku po kojoj će 1.232 studenta prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem na području tog kantona dobiti stipendiju za akademsku 2022/2023. godinu.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Iznos od 765 KM na godišnjem nivou je za Fenu potvrdio Mujo Kućanović, glavni kantonalni inspektor za obrazovanje i nauku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

Vlada ZDK je za ovu namjenu izdvojila 1.000.000 KM, a u protekla tri mjeseca realizirana je kompletna konkursna procedura te obrada svih zahtjeva.

“Svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove zadate konkursom, dobili su stipendiju, a planirano je da se stipendija isplati jednokratno. Osim toga, studentima deficitarnih zanimanja bit će isplaćena i novčana nagrada u visini jedne godišnje stipendije, tako da stipendija za te studente iznosi 1.530 KM”, kazao je Kućanović.

Studenata koji će dobiti dodatnu stipendiju zbog činjenice da studiraju za deficitarna zanimanja, ukupno je ove godine 59, a radi se o zanimanjima iz domena tehničkih nauka, inžinjerstva, medicine…

Prošle godine iznos ove stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a bio je 750 KM, dok su za deficitarna zanimanja tada isplaćene 52 stipendije. Vlada ZDK, posredstvom Ministarstva za boračka pitanja, stipendira i 1.732 studenta i studentice iz porodica boračkih populacija tog kantona, koji za prvu godinu dobijaju 1.000, a za drugu i ostale godine studija po 1.400 KM na godišnjem nivou.

Prihvati notifikacije