IT

Europol: Grupa kibernetičkih zločinaca razbijena u Ukrajini

Prema Europolu, međunarodni istražitelji razbili su globalnu bandu kibernetičkog kriminala u Ukrajini.

FOTO: CYBERCRIME MAGAZINE
FOTO: CYBERCRIME MAGAZINE

Napala je servere velikih kompanija ili organizacija u više od 70 zemalja i nanijela štetu od stotina miliona eura, saopštio je Europol u Haagu. Uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku, u utorak je pretreseno oko 30 zgrada.

Prema Europolu, uhapšeni su navodni 32-godišnji vođa bande i njegova četiri glavna saučesnika. Za njih se navodi da pripadaju mreži za koju se vjeruje da je odgovorna za velike ransomware napade. Prema Europolu, grupa je ubacila zlonamjerni softver u servere koji su koristili za blokiranje podataka i sistema. Podaci i sistemi su ponovo objavljeni tek nakon što su plaćene velike sume otkupnine.

Istražitelji su otkrili da je napadnuto više od 250 servera velikih korporacija ili organizacija. Prema javnom tužilaštvu u Stuttgartu i sjedištu policije u Reutlingenu, ovo je uključivalo i kompanije u oblasti Friedrichshafen i okrugu Esslingen. U operaciju su bili uključeni Europol i pravosudni organ Eurojust u Haagu, kao i istražitelji iz sedam zemalja, uključujući Njemačku i Švicarsku.

U 2019. napad ransomwarea koji šifrira podatke paralizirao je IT sisteme Univerziteta Maastricht. Kako bi osigurao nastavak istraživanja i nastave, univerzitet je platio potrebnih 200.000 eura.

Prema informacijama, istrage su započete 2019. godine na inicijativu Francuske. Prva hapšenja i pretresi dogodili su se 2021.

Prihvati notifikacije