Svijet

EU osudile granatiranje ureda Crvenoj krsta u Gazi, pozivaju na nezavisnu istragu

Evropska unija (EU) je u subotu osudila nedavno granatiranje u Pojasu Gaze koje je oštetilo ured Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), što je rezultiralo desetinama žrtava, javlja Anadolu.

hitna pomoc gaza
FOTO: ANADOLIJA
Arhiva

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je neophodnost da se odgovorni pozovu na odgovornost kroz nezavisnu istragu.

Pročitajte još

“EU osuđuje granatiranje koje je oštetilo ured ICRC-a u Gazi i dovelo do desetina žrtava. Potrebna je nezavisna istraga i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost”, napisao je Borrell na X-u.

Ponovio je važnost zaštite civila, ističući da je takva zaštita “obaveza prema Ženevskim konvencijama”, koju su “sve strane u sukobu dužne da poštuju”.

Poziv EU na odgovornost naglašava hitnost osiguravanja da Međunarodni crveni krst može sigurno da nastavi svoje humanitarne aktivnosti.

Organizacija igra ključnu ulogu u pružanju zaštite i pomoći žrtvama sukoba, kao i pristup zatvorenicima, u okviru Ženevskih konvencija.

ICRC je objavio da je njegov ured u Gazi, okružen stotinama raseljenih civila, oštećen u petak.

“Napad je oštetio strukturu ureda ICRC-a, koji je okružen stotinama raseljenih civila koji žive u šatorima, uključujući mnoge naše palestinske kolege”, naveli su u saopćenju.

Usljed napada došlo je do velikog priliva žrtava u obližnju mobilnu bolnicu Crvenog krsta, pri čemu su u objekat primljena 22 tijela i 45 ranjenih.