Svijet

EU nametnuo sankcije ekstremističkim izraelskim doseljenicima zbog kršenja prava Palestinaca

Rukovodstvo Evropske unije (EU) danas je nametnulo sankcije protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), smatrajući ih odgovornim za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, javlja Anadolu.

FOTO: EUROPEAN UNION
FOTO: EUROPEAN UNION

Iz Evropskog vijeća saopćeno je da se na listi sankcionisanih nalaze četiri fizička i dva privatna lica.

“Navedeni pojedinci i entiteti odgovorni su za ozbiljna kršenja ljudskih prava Palestinaca, uključujući mučenje i druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja ili kažnjavanje i za kršenje prava na imovinu i privatni i porodični život Palestinaca na Zapadnoj obali”, navodi se u saopćenju.

Među sankcionisanim su Lehava, radikalna desničarska jevrejska suprematistička grupa, te Hilltop Youth, radikalna omladinska grupa koja se sastoji od članova poznatih po nasilnim djelima protiv Palestinaca i njihovih sela na Zapadnoj obali.

Među pojedincima su dvije vodeće ličnosti Hilltop Youtha i to Meir Ettinger i Elisha Yered, koji su bili uključeni u smrtonosne napade na Palestince 2015. i 2023. godine.

Sankcije su uvedene i Neriji Benu Paziju, koji je optužen za višestruke napade na Palestince u Wadi Seequ i Deir Jariru od 2021. godine, te Yinonu Leviju, koji je učestvovao u više nasilnih djela protiv palestinskih sela.

Oni koji su navedeni pod režimom sankcija podliježu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja u EU.