Svijet

EU kritikuje Francusku zbog prekomjernog zaduživanja

Evropska komisija je danas kritikovala vladu Francuske prekomjernog zaduživanja, uoči završetka kampanje pred prijevremene parlamentarne izbore, na kojima se predsjednik Emanuel Makron suočava sa snažnim izazovom ekstremne desnice i ljevice.

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
Arhiva

Francuska je bila jedna od sedam zemalja, uz Italiju, Poljsku, Belgiju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, koje je Komisija EU uputila da započnu takozvanu „proceduru prekomjernog deficita“, prvi korak u dugom procesu, prije nego što bilo koja država članica može biti pokrenuta da preduzme korektivne mjere.

Decenijama je EU postavila ciljeve za države članice da zadrže svoj godišnji budžetski deficit u okviru tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da zadrže ukupan dug države u okviru 60 odsto BDP. Međutim, takvi ciljevi su zanemareni kada je to odgovaralo pojedinim zemljama poput Nemačke i Francuske, najjačih ekonomija u bloku.

Francuski godišnji deficit je prošle godine iznosio više od pet posto BDP.

Tokom proteklih godina, izuzetne okolnosti poput krize COVID-19 i rata u Ukrajini dozvoljavale su popustljivost, ali tome je sada došao kraj.

Današnja objava dirnula je osjetljivi nerv u Francuskoj, nakon što je Makron raspisao vanredne izbore, zbog toga što je poražen od tvrde desnice (predvođene Marin Le Pen) na parlamentarnim izborima u EU 9. juna, piše Biznis.rs.