Svijet

EU donijela zajedničku izjavu o 'humanitarnoj pauzi' u Gazi: Samo jedna država nije potpisala

Sve zemlje članice EU-a osim jedne složile su se u ponedjeljak oko izjave da se izraelsku vladu pozove da ne pokreće vojnu operaciju na jugu Gaze i zatraži humanitarna stanka koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i dostavi humanitarne pomoći.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Imamo izjavu koju je odobrilo 26 država članica“, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Pročitajte još

Borrell je pojasnio da je riječ o izjavi koju je predložio tokom proteklog vikenda i kojoj je danas dodan paragraf u kojem se traži ‘hitna humanitarna pauza koja bi vodila održivom prekidu vatre, bezuvjetnom puštanju talaca i osiguranju humanitarne pomoći’.

Borrell nije naveo ime zemlje koja je bila protiv, ali Mađarska je bila protiv izjave koju je on dao tokom proteklog vikenda u svoje ime jer nije bilo suglasnosti svih država članica.

U toj izjavi Izrael je pozvan da ne pokreće napad na Rafah, na jugu Gaze.

Šef europske diplomacije rekao je u nedjelju na münhenskoj sigurnosnoj konferenciji da neke europske države “igraju svoju igru” u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Europske unije, piše Hina