Politika

Erol Avdović: Želim braniti i učiniti sve da se u BiH uspostave principi i standardi zapadne liberalne demokratije

"Kao Amerikanac, Evropljanin i bosanski muslima želim braniti i učiniti sve da se u Bosni i Hercegovini uspostave principi i standardi zapadne liberalne demokratije. To je, nalazim više od običnog semtimenta, već jasno opredjeljenje građana Bosne i Hercegovine", mišljenja je Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka prati politička dešavanja kako u svijetu tako i u BiH.

FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ

Smatra da je važno kako se Evropa EU – odnosi prema nama – bosanskim muslimanima. Jer, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sidro te liberalne i demokratski mirno ukorjenjene Evrope. To bi trebao biti i američki stav. A ne da nam se prigovara “bošnjački demografski oportunizam”.

“Bosanci se ne smiju, samo zato što su većinom autohtoni evropski muslimani, a s njima i svi ostali, jer bosansko društvo, bez obzira na države koje su se ovdje mjenjale postoji preko 800 godina, od Kulina bana do naših dana – stavljati pod sumnju samo zbog svoje konfesije.

To bi bila najgora i krajnje neprihvatljiva diskriminacija, koju Bosna i Hercegovina nikad iznutra nije prihvatala. Niti se Bosanci mogu tretirati kao pijuni u nekoj novoj raspodjeli geostrateških interesa na Balkanu, po kojim se jedni trebaju okrećati protiv drugih.

To je prozirno i već svima jasno. Neproduktivno i opasno je praviti neprincipijelne koalicije. Da ponovim, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sidro ujedinjene, mirne i demokratske Evrope. Takva Evropa je i proklamovani ideal Amerike. BiH ništa manje. Ništa više. Skupa naprijed”, poručuje Avdović.