Svijet

Erdogan se video porukom obratio na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa: Diplomatiji i dijalogu dati priliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turkiye spremna da ponovo uspostavi pregovarački stol u Istanbulu s ciljem postizanja mira između Rusije i Ukrajine.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Erdogan je u video poruci povodom samita Ukrajina Jugoistočna Evropa u Tirani kazao da nije u mogućnosti prisustvovati samitu zbog priprema za lokalne izbore.

Pročitajte još

“Svima je dobro poznato da Turkiye podržava nezavisnost, suverenitet, sigurnost i teritorijalni integritet Ukrajine. Ulažemo sve moguće napore da zaštitimo prava i interese naših sunarodnjaka, krimskih Tatara. Također smo spremni da doprinesemo brzom oporavku i obnovi Ukrajine. Uprkos svim našim naporima i činjenici da rat ulazi u treću godinu, još nije učinjen dovoljan napredak ka uspostavljanju mira. Ostajem pri stavu da diplomatiji i dijalogu treba dati priliku da se rat okonča pravednim i trajnim mirom”, rekao je Erdogan.

Istakao je da je za postizanje ovog cilja od velike važnosti iskoristiti sve diplomatske kanale.

”Smatram da treba poduzeti zajednički napor da se barem utvrde opšti parametri mira. Mi u tom smislu u principu podržavamo mirovni plan od deset tačaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog”, dodao je.

Erdogan je podsjetio da je Turkiye preuzela vodeću ulogu u aktivnostima koje se provode u okviru plana o prehrambenoj sigurnosti.

Naglasio je kako je okupljanje obje strane na jednom mjestu ključno za uspjeh mirovnih inicijativa.

“Crnomorska inicijativa koja je postignuta zahvaljujući našim naporima i koja je igrala ključnu ulogu, i dalje ostaje na našem dnevnom redu. Osim toga, postoji potreba za regulativom koja će garantovati sigurnost plovidbe komercijalnim brodovima u Crnom moru. U tom kontekstu, nastavljamo naše kontakte sa Ujedinjenim narodima (UN) za postizanje nove regulative koja bi uključivala i sigurnosne obaveze u Crnom moru”, kazao je Erdogan.

Izrazio je nadu da će solidarnosti konačno zaživjeti na tom geografskom području.

“Spremni smo da ponovo uspostavimo pregovarački stol koji smo ranije uspostavili u Istanbulu s ciljem izgradnje mira. Ovom prilikom se nadam da će se duh solidarnosti koji je zaživio na našem zajedničkom geografskom području, Balkanu, kroz proces saradnje zemalja jugoistočne Evrope, proširiti i na naše obližnje geografsko područje”, rekao je turski čelnik.

Erdogan je izrazio iskrene čestitke svima koji su doprinijeli organizaciji samita, posebno albanskom premijeru Ediju Rami, koji je domaćin samita.

U Tirani, glavnom gradu Albanije, u srijedu je počeo Samit Ukrajina – Jugoistočna Evropa, na kojem učestvuju lideri zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i šest zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, kao suorganizatori, dočekali su ispred Palate Kongresa lidere zemalja učesnica na samitu.

Osim Zelenskog i Rame, samitu prisustvuju i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Moldavije Maia Sandu, kao i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Ostali lideri učestvuju na konferenciji putem video linka.