Svijet

Erdogan: Potrebno pojačati pritisak na Izrael

Također je obećao da će Turkiye učiniti sve moguće napore da odluka Vijeća sigurnosti UN-a bude implementirana.

FOTO: TWITTER/ @TCBESTEPE
FOTO: TWITTER/ @TCBESTEPE

Potrebno je pojačati pritisak na Izrael kako bi se povinovao rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Mora se pojačati pritisak na Izrael, razmaženo dijete Zapada koje ne poštuje zakone, kako bi se povinovao ovoj odluci”, rekao je Erdogan na predizbornom skupu u provinciji Batman u istočnoj Turkiye.

Također je obećao da će Turkiye učiniti sve moguće napore da odluka Vijeća sigurnosti UN-a bude implementirana.

“Kao Turkiye, učinit ćemo svoj dio posla da ova odluka, koju pozdravljamo, bude ispunjena”, rekao je Erdogan.

Dodao je da će Ankara poduzeti sve potrebne napore da osigura da Palestinci u Gazi žive u miru i spokoju što je prije moguće.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa u kojem je 7. oktobra prošle godine ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Oko 32.500 Palestinaca je od tada ubijeno, a 74.900 je povrijeđeno tokom masovnog uništenja i nestašice potrepština.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je donio rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi tokom islamskog svetog mjeseca ramazana.

Dok je Hamas pozdravio rezoluciju, Izrael je odbacio poziv na prekid vatre i obećao da će nastaviti rat protiv palestinske enklave.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.