BiH

Elero: BiH treba bržu dekarbonizaciju i tranziciju kako bi se uklopila u tokove EU

Šef Odjela za saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Stefano Elero izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da je neophodno preduzeti korake za što sigurniju i bržu dekrabonizaciju i tranziciju kroz koju BiH mora proći kako bi se uklopila u tokove EU i omogućila dalji ekonomski napredak BiH.

FOTO: PSBIH
FOTO: PSBIH

Elero je svoju ocjenu iznio na tematskoj sjednici “Kuda ide energetski sektor u BiH uticaj CBAM-a (Carbon Border Adjustment Mechanism) na ekonomiju Bosne i Hercegovine” koju je organizovala Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

Na tematskoj sjednici, na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i predstavnici Projekta “EU4ENERGY”, diskutanti su prezentovali značaj ove teme, te potrebu hitnog poduzimanja određenih koraka u vezi s pitanjem mehanizma koji reguliše emisije ugljika u međunarodnoj trgovini.

Pročitajte još

Osim članova Zajedničke komisije i predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH o temi su aktivno diskutovali i predstvnici DERK-a, Elektroprijenosa BiH, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede RS, Elektroprivrede HZHB, udruženja poslodavaca, privrednih komora, entitetskih ministarstava energetike, preduzetništva, privrede, UNDP-a i drugih koji će osjetiti najveće posljedice uvođenja CBAM-a u BiH.

Učesnici tematske sjednice govorili su o približavanju Bosne i Hercegovine evropskim standardima, odnosno uvođenju CBAM-a za Bosnu i Hercegovinu, koje je najavljeno za 1. januar 2026., a što je, kako je kazano, svojevrsni dan “D” za bosanskohercegovačke izvoznike kojima će se na granici sa EU naplaćivati porez na ime učešća fosilnih goriva u finaliziranju proizvoda koje žele izvesti u EU.

Putem prezentacija učesnicima sjednice je pojašnjeno šta za privredu znači uvođenje CBAM-a i ETS mehanizam, te na koji način u ove procese treba da se uključi i Bosna i Hercegovina.

Učesnici tematske sjednice poručili su da je neophodno i hitno riješavanje svih prepreka koje utiču na spor proces primjene neophodnih mjera donošenjem zakona i drugih akata koji će pomoći u procesu tranzicije i zaustaviti negativne posljedice po ekonomiju Bosne i Hercegovine, a što je, kako je rečeno, ključno za održiv razvoj ove zemlje i njenih građana.

Također, konstatovano je da je, u kratkom vremenskom roku, neophodno organizovati zajedničku sjednicu oba doma PSBiH na kojoj bi se otvorila dodatna rasprava o utjecaju CBAM-a na ekonomiju Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz PSBiH.