Život

Eldar Babić za Bosnainfo: Suho meso više nije rezervisano samo za zimu

Suho meso više nije rezervisano samo za zimske mjesece, ima ga tokom čitave godine, kazao je za portal Bosnainfo visočki mesar Eldar Babić.

FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO
FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO

Ističe da je već odavno tako, a da je tehnologija toliko napredovala da nema razlike u kvaliteti, bez obzira suši li se u januaru ili julu.

– Osnovna razlika je u količinama mesa. Naše mušterije kupuju tokom čitave godine, samo ljeti ne uzimaju komade nego manje količine, narezano za doručka, užine ili meze – navodi Babić.

Također, razlika je što se u zimskim mjesecima traži masnija govedina dok u ljetnim isključivo crveno, bez masnoće ili sa vrlo malo.

– Za razliku od suhe govedine koju imamo i prodajemo tokom čitave godine, suha jarčevina i ovčetina se ne prodaju, ta mesa su rezervisana za zimu – naglašava Babić.

Pročitajte još

Kaže da su mušterije iste i tokom ljeta i tokom zime, stim da dijaspora i turisti možda najviše konzumiraju suhog mesa u ljetnim mjesecima.

Osim tradicionalne nemasne pećenice, kaže da kupci traže i suđuku, što ovaj mesar i preporučuje.

Eldar je mesar mlađe generacije, ali je u porodičnom poslu od djetinjstva i stekao je višegodišnje iskustvo. Na osnovu 15-ogodišnjeg iskustva, mogu reći da kvaliteta mesa igra najvažniju ulogu, a ne vanjska temperatura – poručuju Babić.

Kaže da, ko se ovim poslom bavi profesionalno, ima zimske uslove u sred ljeta. Tako da, s te strane kvaliteta ne trpi. Samo je važno imati dobro meso – potcrtava Babić.

Za kraj razgovora kaže da naši ljudi toliko vole suho meso, da pojedinci ne bi ni mogli izdržati do zime bez ove delicije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO