Ističe da je već odavno tako, a da je tehnologija toliko napredovala da nema razlike u kvaliteti, bez obzira suši li se u januaru ili julu.
– Osnovna razlika je u količinama mesa. Naše mušterije kupuju tokom čitave godine, samo ljeti ne uzimaju komade nego manje količine, narezano za doručka, užine ili meze – navodi Babić.
Također, razlika je što se u zimskim mjesecima traži masnija govedina dok u ljetnim isključivo crveno, bez masnoće ili sa vrlo malo.
– Za razliku od suhe govedine koju imamo i prodajemo tokom čitave godine, suha jarčevina i ovčetina se ne prodaju, ta mesa su rezervisana za zimu – naglašava Babić.
Kaže da su mušterije iste i tokom ljeta i tokom zime, stim da dijaspora i turisti možda najviše konzumiraju suhog mesa u ljetnim mjesecima.
Osim tradicionalne nemasne pećenice, kaže da kupci traže i suđuku, što ovaj mesar i preporučuje.
Eldar je mesar mlađe generacije, ali je u porodičnom poslu od djetinjstva i stekao je višegodišnje iskustvo. Na osnovu 15-ogodišnjeg iskustva, mogu reći da kvaliteta mesa igra najvažniju ulogu, a ne vanjska temperatura – poručuju Babić.
Kaže da, ko se ovim poslom bavi profesionalno, ima zimske uslove u sred ljeta. Tako da, s te strane kvaliteta ne trpi. Samo je važno imati dobro meso – potcrtava Babić.
Za kraj razgovora kaže da naši ljudi toliko vole suho meso, da pojedinci ne bi ni mogli izdržati do zime bez ove delicije.

