Svijet

Egipat pozvao na neposredne korake za okončanje izraelskog rata u Gazi

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je danas na neposredne korake kako bi se zaustavio tekući napad Izraela na Pojas Gaze.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Humanitarna kriza bez presedana u Pojasu Gaze direktna je odgovornost izraelske okupacije”, rekao je Sisi u govoru na konferenciji o hitnoj pomoći za Pojas Gaze, čiji je domaćin Jordan.

Pozvao je na “neposredne, efikasne i ozbiljne korake” za zaustavljanje rata u Gazi i oslobađanje talaca i zarobljenika.

Egipatski čelnik je također zatražio provedbu međunarodnih rezolucija da se zaustavi napad u Gazi, primora Izrael da prestane koristiti taktiku gladovanja protiv Palestinaca i okonča opsadu Gaze.

Pročitajte još

Konferenciju o humanitarnoj pomoći pod nazivom “Poziv na akciju: Hitan humanitarni odgovor za Gazu” zajednički su organizirali Jordan, Egipat i Ujedinjene nacije (UN).

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno blizu 37.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a blizu 84.800 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.